Carinici kod putnika u prtljagu otkrili sliku Paje Jovanovića, vrednu 110.000 evra

Carinici su 15. jula na aerodromu Nikola Tesla zaplenili umetničku sliku čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića koju je jedan putnik pokušao da spakovanu u prtljag, bez prijavljivanja unese u zemlju.
Prekršaj je otkriven prilikom kontrole putnika koji su u Beograd doleteli iz Beča. Jedan od njih, 39-godišnji Beograđanin se po preuzimanju prtljaga sa karusela uputio ka izlazu sa aerodroma preko zelenog kontrolnog prolaza, nemenjenog putnicima koji nemaju ništa za carinjenje.
 
Nakon što je bez obzira na to njegov prtljag detaljno pregledan, ispostavilo se da se među garderobom i ličnim stvarima nalazi i uramljena slika Stražar, dimenzija 70x56 cm, čuvenog Paje Jovanovića.
 
Pored toga carinici su uz sliku pronašli i originalni račun, koji sa svim taksama iznosi 137.500 evra, kao i overen obrazac za povraćaj PDV-a. Osim što se našao u prekršaju zbog neprijave robe čija je vrenost veća od 100 evra, ispostavilo se da putnik kod sebe ima i 15.500 evra, koje takođe nije prijavio.
 
Umetnička slika, kao i 5.500 evra, koliko je preostalo nakon što je putniku vraćeno dozvoljenih 10.000 evra, biće privremeno zadržani do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.
 
Carinici na beogradskom aerodromu najčešće se susreću sa pokušajima krijumčarenja firmirane garderobe, vrednog nakita i satova, pa je tako samo tokom poslednjih nekoliko meseci zaplenjeno čak deset skupocenih satova poznatih robnih marki. 
 
Najskuplji među njima je Rolex vredan oko 45.000 evra, pronađen kod putnika koji je doputovao iz Dubaija polovinom aprila.
 
U sličnom pokušaju je sprečen i putnik, koji je takođe doleteo iz Dubaija, koji je u svom prtljagu skrivao muški ručni sat Franck Muller, čija je vrednost 36.000 evra.
 
Ukupna vrednost robe zaplenjene na ovoj carinskoj ispostavi tokom protekla četiri meseca premašuje 300.000 evra.
  • Forenzičar

    17.07.2021 14:49
    Dobro je da nije imao kod sebe umetničko delo nepoznatog autora " Izgubljena lična karta".
  • ImRe

    16.07.2021 20:54
    Nije završeno
    Ako je čovek imao 100.000 za sliku, imaće i 10.000 za tastera.
  • Nik

    16.07.2021 19:39
    Šta je problem da neko unese sliku (dakle unikat) koja je naslikana u Srbiji? Pa nije to roba široke potrošnje na koju se plaća carina, koja je proizvedena u inostranstvu. Zašto bi se na umetničku sliku plaćala carina?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.