U Grčkoj problemi sa QR kodovima na potvrdama o vakcinaciji u Srbiji

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija rešava problem koji se pojavio na grčkim lukama Tripiti i Uranopoli, sa QR kodovima na potvrdama o vakcinaciji u Srbiji.
U Grčkoj problemi sa QR kodovima na potvrdama o vakcinaciji u Srbiji
Foto: Pixabay
Kako je za N1 rekla ministarka Tatjana Matić, aplikacija grčkog Ministarstva digitalne uprave, koja je uvedena u petak, ne može da očita QR kod koji se izdaje uz potvrdu o vakcinaciji u Srbiji.
 
Kako se navodi, zvanično nije prijavljeno da je na drugim trajektnim pristaništima bilo problema, koji bi mogao da postane veći ukoliko navedena aplikacija bude primenjena svuda.
 
Ministarka je za N1 istakla da nisu u pitanju samo "srpski kodovi", već da problem postoji i sa validacijom sertifikata i iz nekih zemalja Evropske unije.
 
Matić je naglasila da nema informacije da li sličan problem postoji i u nekim drugim državama i podsetila da je Evropska komisija donela standarde za digitalni sertifikat, kao i da taj sertifikat nemaju sve članice Unije, te da "postoji neusklađenost između samih zemalja članica".
 
"Mi imamo postignute sporazume o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata sa mnogo zemalja članica EU", rekla je Matić i dodala da je ovde reč o tehničkom pitanju. 
  • ištvan

    22.07.2021 03:35
    ogledalo stručnjaka
    Zaposlila gospoda svoju dečicu da programiraju QR kod, pa se sada čude što je nespravan. Pod sloganom "moj mali je opasan programer, eno sedi po celu noć pred kompjuterom a ima i nekakvu diplomu"
  • Kod

    20.07.2021 15:09
    Slovenija
    Meni juče nije mogao da se očita kod s potvrde o vakcinaciji i sa zelenog sertifikata na granici sa slovenijom. Srecom pa sam imao potvrdu o prelezanom kovidu pa su me pustili. Samo kad smo mi prvi u svemu a kvalitet toga sto se izdaje nikakav.
  • Bljuc

    20.07.2021 14:11
    Balkanski javašluk i neorganizovanost. Braća po haosu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.