Savet za štampu: Objavljivanje fotografija zločina neetičko izveštavanje

Savet za štampu saopštio je da osuđuje odluke uredništva više dnevnih novina u Srbiji da na naslovim stranama objave potpuno neprimerene i veoma uznemirujuće fotografije zločina kriminalnog klana.
Savet za štampu: Objavljivanje fotografija zločina neetičko izveštavanje
Foto: Pixabay
"Takav postupak u potpunoj je suprotnosti sa odredbama Kodeksa novinara Srbije koje zabranjuju objavjivanje sadržaja koji mogu imati štetan uticaj, pre svega na decu, ali koje potresaju i zastrašuju i sve ostale građane", navodi se u saopštenju.
 
Ocenjeno je da se takvo "neprimereno, neetičko i senzacionalističko izveštavanje", ne može pravdati javnim interesom, jer ni na koji način ne doprinosi boljem infomisanju javnosti što je osnovni zadatak medija, već se time nanosi šteta i javnom interesu i novinarskoj profesiji.
 
"Ovi mediji, suporotno Kodeksu, ne poštuju ni prava i dostojanstvo žrtava zločina, osećanja članova njihovih porodica, ali ni pravo na pretpostavku nevinosti osumnjičenih", konstatuje se u saopštenju.
 
I UNS i NUNS osudili su objavljivanje snimaka najbrutalnijeg nasilja na televiziji sa nacionalnom frekvencijom i na naslovnim stranama tabloida, pozvavši medije da poštuju dostojanstvo žrtava i ne uznemiravaju javnost.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.