Nedimović: Popis poljoprivrede 2023. godine

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će popis poljoprivrede biti2023. godine, a da će rezultati popisa biti objavljeni 2024. godine.
Nedimović: Popis poljoprivrede 2023. godine
Foto: 021.rs
Predstavljajući poslanicima Skupštine Srbije predlog zakona o popisu poljoprivrede, Nedimović je rekao da je ovo nastavak priče od pre nekoliko nedelja kada je zbog pandemije odložen popis stanovništva.
 
"Osnovni razlozi za predlaganje ovog zakona su dobijanje sveobuhvatnog pregleda karakteristika nacionalne poljoprivrede, izrada baze podataka, formiranje statističkog registra poljoprivrednih gazdinstava kojim se obezbeđuje okvir za poljoprivredna istraživanja i dobijanje ostalih statističkih podataka koji su neophodni za planiranje na lokalnom, regionalnom i državnom nivou", rekao je Nedimović.
 
On je rekao da će popis poljoprivrede biti sproveden po najvišim standardima, i da će moći da se vidi "gde se Srbija nalazi danas u odnosu na pre deset godina".
 
Predložena i pomoć za privredne subjekte
 
Nedimović je pozvao poslanike da podrže i Predlog zakona o utvrđivanju finansijske podrške privrednicima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije kovid19.
 
Pravo na korišćenje sredstava imaju preduzetnici, zadruge i drugi subjekti koji obavljaju proizvodnju, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost, koji su podneli Fondu za razvoj zahteve za kredit do 10. decembra 2020. godine, o kojima do stupanja na snagu zakona nije odlučeno, navedeno je u predlogu.
 
Dodaje se da se sredstva mogu koristiti za nabavku obrtnih sredstava i održavanje tekuće likvidnosti, ali ne smeju se iskoristiti za organizovanje igara na sreću, promet nafte ili za proizvodnju i promet robe ili aktivnosti koje su zakonom zabranjene.
 
Minimalni iznos kredita za privredna društva je milion dinara, a za preduzetnike i zadruge je 200.000. Maksimalan iznos za preduzetnike i mikro pravna lica je deset miliona dinara, za mala preduzeća 60 miliona, a za srednja do 100 miliona dinara.
  • Обсервер

    23.07.2021 11:00
    ''Домаћин''
    Тако се то дешава, кад неко залута у ресор. Министре драги, имате одавно пописана пољопр. газдинства,а извештаје од надлежних служби добијате свакодневно, или по сезони. Сад нам само фали нови попис и утрошак пара из буџета, е да би добили исту слику, коју већ имамо. А још кад се укључи и аналитика, па мудри закључци, где ће нам бити крај, одмах ће мо да решимо проблем око сезонских вишкова и мањкова робе.
  • Mile rent-a mozak

    22.07.2021 15:24
    Gospodin verovatno misli na ono što ostane od poljoprivrede?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.