Građani Karaburme i večeras protestuju, traže odgovornost sudije

Građani beogradskog naselja Karaburma i večeras protestuju u Ulici Marijane Gregoran zahtevajući da bude "propisno kažnjen" vozač odgovoran za smrt devetogodišnjeg dečaka.
Građani Karaburme i večeras protestuju, traže odgovornost sudije
Foto: FoNet (Božana Pavlica)
Oni traže i odgovornost sudije za prethodni postupak koji je osumnjičenog za nesreću pustio da se brani sa slobode.
 
"Ne dozvolite da više nikad tražimo pravdu na ulici zbog bahatosti sudije", poruka je demonstranata koji potpisuju peticiju "Pravda za Stefana - predlog Stefanovog zakona". 
 
Vozač L. G. (38) je na pešačkom prelazu automobilom udario dečake od devet i četiri godine i pobegao sa mesta nesreće, a sudija za prethodni postupak pustio ga je da se brani sa slobode.
 
Posle 24-časovnog protesta građana, Prvi osnovni sud u Beogradu preinačio je danas rešenje i odredio vozaču pritvor od 30 dana, a zatim ga je policija uhapsila.
 
Protestu stanovnika Karaburme pridružili su se predstavnici Fondacije "Tijana Jurić". 
 
"Pitanje je zašto je preinačena odluka, to znači da sudija nije bio pravu", ocenio je Igor Jurić za N1 i upitao da li bi "toga bilo da nije bilo protesta".
 
Ministarka pravde Srbije Maja Popović pozdravila je večeras odluku Vanraspravnog krivičnog veća da uvaži žalbu Tužilaštva i preinači rešenje sudije za prethodni postupak.
 
Navodi da je odluka sudije izazvala opravdano uznemirenje građana, kao i da je postojalo više zakonskih razloga za određivanje pritvora.
 
"Kao ministru pravde Srbije dužnost mi je da se uzdržavam od komentarisanja sudskih odluka, međutim, imajući u vidu sve okolnosti ovog slučaja, ističem da ću, u skladu sa svojim nadležnostima, kako ministra pravde tako i člana Visokog saveta sudstva, inicirati preispitivanje postojanja odgovornosti kod postupajućeg sudije za prethodni postupak. Obezbeđivanje pravne sigurnosti svih naših građana apsolutni je prioritet Ministarstva pravde", navela je ministarka Popović.
 
Protest građana počeo je u četvrtak uveče, nakon vesti da je devetogodišnji Stefan preminuo. Nastavljen je tokom noći, a danas su se na pozive preko društvenih mreža odazvali i stanovnici drugih delova Beograda.
  • Ja

    24.07.2021 09:31
    Svi su oni sluzbenici naroda
    JAko puno sveta je bilo prethodnih dana u protestima u toj ulici.Izgleda da se Vlast vise plasi naroda nego sto to Vlast putem medija prezentuje da bi "narod treba plasiti se Vlasti".

    Svi do jednog su sluzbenici naroda i placeni su da SLUZE NARODU ne narod njima.Koriste drzavne medije koje opet taj narod placa da uteruju strah u kostima narodu i poreskim obveznicima protivzakonito i protivustavno.Narod cuti i cuti e kada vidi da je vrag odneo salu narod se budi.I to zestoko.JER SVI SU ONI SLUZBENICI NARODA nije narod njihov sluga.

    To ce im narod ispred Skupstine vrlo brzo dokazati neka se i dalje zezaju sa narodom.

  • magistar prava

    24.07.2021 09:12
    sve dok je “nazavisnost sudstva” jednaka radim kako hocu i dok sudija ne zavrsi ne izdrzavanju zarvotske kazne NECE SE OPAMETITI SUDIJE !
  • Mr.M

    24.07.2021 08:51
    A da se krene sa smenama sudija koje ne rade savesno!?Ne znam kakav je Zakon a i ne zanima me jer kad nekog udaris na pesackom i pobegnes ne mozes nikako da se branis sa slobode!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija