Marko Đurić ambasador u 10 zemalja

Marko Đurić, ambasador Srbije u Vašingtonu, sa tom pozicijom dobio je ambasadorsko nameštenje u još devet zemalja.
Đurić je sada ambasador u čak 10 zemalja. Za ambasadora SAD imenovan je u novembru prošle godine. Od tog momenta do danas imenovanja se samo nižu. Poslednje, u Svetoj Luciji na nerezidentnoj osnovi, objavljeno je u Službenom glasniku. Vlada je tu odluku donela na sednici održanoj 2. avgusta, javlja Nova.rs.
 
Nekadašnji član Otpora, potom funkcioner SNS, i bivši savetnik predsednika Srbije i direktor Kancelarije za KiM, u aprilu ove godine prvo je imenovan za ambasadora Srbije u Antigvi i Barbudi, a potom u maju na istu funkciju u Republici Surinam, Belizeu i Komonveltu Dominiki, kao i u Sent Kitsu i Nevisu.
 
U junu mesecu on je ukazom predsednika države postavljen na ambasadorsku funkciju u Barbadosu, a zatim u Kolumbiji i u Sent Vinsentu i Grenadinima.
 
Đurić je i ambasador Srbije u Karipskoj zajednici, u kojoj se okupljaju pomenute uglavnom ostrvske zemlje.
 
Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u SAD-u, ranije je za Nova.rs rekao da nije bio akreditovan u tim zemljama, kao i da se razmatralo da u to vreme bude na ambasadorskoj funkciji na Jamajci i još nekim državama, ali da se od toga odustalo.
 
"Obavezni ste da obilazite tu zemlju, na nerezidencijalnoj osnovi, makar jednom godišnje. Mislim da je to trebalo drugačije da se uradi, jer biti ambasador u Americi je veliko opterećenje, samo po sebi. Tu ste i posmatrač u organizaciji američkih država, imate veze sa Svetskom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom, da ne govorim o američkoj administraciji, Kongresu, koji su ogromni", naveo je on uz ocenu da je na tim funkcijama trebalo da bude neko ko je na ambasadorskoj funkciji u Latinskoj Americi.
 
Kako je portal Nova.rs pisao, Đurić od novembra prošle godine, kada je imenovan za ambasadora u SAD, mesečno zarađuje više od 6.000 dolara. U njegovom izveštaju o imovini, objavljenom na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, navodi se da Đurić kao ambasador Srbije ima mesečnu platu od 941 dolar, a dodatnih 5.225 dolara prima kao "naknadu za uvećane troškove života i rada u diplomatskom konzularnom predstavništvu".
  • /

    07.08.2021 12:27
    /
    srbija ima i svoju raspalu verziju petra pana.

    tamo se tapsanjem ozivi zvoncica a ovde postaje ambasador
  • /

    06.08.2021 18:06
    /
    kakav ambasador takva i drzava.
    zar nije i saulicev sin neki ambasador
  • Inspektor Višekruna

    05.08.2021 16:29
    @Vera
    Ako profesor izjavi da Đuriću bolje ide aplaudiranje od studiranja, nema razloga da mu se ne veruje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija