Rio Tinto do sada kupio 40 odsto zemljišta za rudnik litijuma u okolini Loznice

U vlasništvo kompanije Rio Tinto prešlo je 40 odsto od ukupno 250 hektara zemljišta koliko je planirano za rudnik litijuma u okolini Loznice, objavio je CINS.
U tekstu "Kako je Rio Tinto kupovao Loznicu", Centar za istraživačko novinarstvo Srbije je naveo i da je u selu Brezjak iseljena polovina od planirana 52 domaćinstva.
 
"Otkup zemlje za sada ide, slobodno možemo reći, odlično", ocenio je predstavnik kompanije Rio Tinto Stefan Janković.
 
Metar kvadratni kuće u tom kraju sada može da se proda za oko 470 evra, dok kvadrat u garaži, ostavama, svinjcu, štali, podrumu vredi oko 200 evra, piše CINS.
 
Navodi se da se dodatno plaćaju ograde, kapije, betonske staze u dvorištu, kao i da svako ko proda kuću dobija dodatnih 5.000 evra.
 
Postoji i bonus za one koji se isele u prva četiri meseca od dobijanja ponude – dodatnih nekoliko hiljada evra.
 
CINS je na svom portalu objavio i Predlog za otkup imovine na području Brezjaka, koji je, kako je navedeno u tom dokumentu, pripremila kompanija Rio Sava Eksplorejšn, povezano lice kompanije Rio Tinto, a u vezi sa "Projektom Jadar".
  • Kimi

    06.12.2021 12:41
    Kosovo
    Samo da demantujem da je Kosovo izgubljeno prodajom imovine, jer još uvek Srbi i naše kompanije, po katastarskim podacima poseduju većinu imovine.
    I da, Kosovo nikada ne može biti izgubljeno, jer ono nije samo na mapi i po zemaljskim zakonima naše, nego i po mnogo višim zakonima za koje su mnogi dali svoje živote.
  • A Put Preljina-požeg

    11.08.2021 19:09
    Ko se buni PO DUDI
    U novembru rešenje o expropr. a 31 12 2020 DRŽAVA se upisala kao vlasnik, u martu buldozeri sve ispeglali!
    .
  • Vlada

    10.08.2021 17:21
    Fascinantno je u kakvoj rupi mora da si živeo i koliko ti je ego veći od sposobnosti da misliš da je Novi Sad bio "kasaba" dok se ti nisi pojavio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.