Profesor farmakologije Stojanović: Vakcinacija potpuno stala, moraćemo da bacimo vakcine

Vakcinacija u Srbiji je potpuno stala i ako nastavimo ovakvim tempom, moraćemo da bacamo ili poklanjamo vakcine.
Profesor farmakologije Stojanović: Vakcinacija potpuno stala, moraćemo da bacimo vakcine
Foto: 021.rs (Ilustracija)
To je za list "Nova" rekao profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu Radan Stojanović, i procenio da imamo oko milion i po neiskorišćenih vakcina.
 
Stojanović je istakao da se to najpre odnosi na vakcine Fajzer-Biontek, Sputnjik V i Astrazeneka, dok kineska vakcina Sinofarm ima nešto duži rok trajanja.
 
"Prema podacima u koje sam imao uvid, imamo oko 800.000 neiskorišćenih Sinofarmovih vakcina, 600.000 Fajzerovih i oko 100.000 Astrazeneka", kaže Stojanović.
 
Upozorio je i da se vakcine, ako im ističe rok, ne mogu tek tako "baciti u kontejner ili odneti u Vinču", već da se moraju uništiti kao medicinski otpad, na zakonom propisan način.
 
Mišljenja je i da bi bilo pogrešno doneti odluku o davanju treće doze samo na osnovu toga što ima viška vakcina.
 
"Prioritet ne bi trebalo da bude davanje treće doze, već da se fokusiramo na ljude koji treba da prime prve dve doze", zaključio je Stojanović. 
  • m

    16.08.2021 16:07
    I ja hocu trecu dozu fajzer, primio sam 2 x kina
  • Pa

    16.08.2021 13:14
    Zbog antivaksera i ne zelim da nosim masku. Imas druze izbor vakcina, mozes se vec mesecima unazad vakcinisati i sad ja treba da gledam hocu li tebi preneti virus iako sam vakcinisan i bicu bez simptoma. Pa ne interesujes me, samo ako opet budu bolnice zakrcene treba da nadoknadite svima koji nisu mogli da obave sta su trebali jer su doktori bili zauzeti vama zbog vasih sektaskih tumacenja. Ajde sad, ima li neki vodoinstalater, tesar, nastavnik knjizevnosti, pravnik ili ekonomista da poduci o vakcinama ljude kojima je to struka?
  • ideja

    16.08.2021 12:58
    Dajte botovima po 33 doze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.