Kamere na stadionima "loviće" verbalne prestupe: Pokazna vežba onima koji skandiraju protiv Vučića

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je da će država inisistirati na principu pojedinačne odgovornosti izgrednika na stadionima i da će se za to koristiti video nadzor.
Kamere na stadionima "loviće" verbalne prestupe: Pokazna vežba onima koji skandiraju protiv Vučića
Foto: 021.rs
Ova najava došla je nakon sastanka sa direktorom takmičenja Superlige Aleksandrom Pivićem.
 
Dogovoreno je da se sistem video nadzora koji već postoji upotrebi kako bi se tačno utvrdilo ko čini izgrede, uključujući i verbalne, umesto što se cela krivica svaljuje na klub čije pristalice uvredljivo skandiraju, piše Danas.
 
Povod za reakciju je, kako tvrdi Aleksandar Pivić, prekid utakmice u Novom Pazaru i reakcije na ovaj događaj. Ipak, ova inicijativa poklapa se i sa incidentima na stadionu Partizana, kada su pojedini navijači ganjani i prebijani od strane drugih ljudi sa tribina, zbog uvredljivog skandiranja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
 
"Nismo o tome razgovarali. U pravilniku postoji odredba koja govori o postupku kada se vređaju akteri utakmice i imali smo takve slučajeve kad su se upućivale uvrede predsedniku Fudbalskog saveza", kaže Pivić za Danas i dodaje da je cilj da se iz mase izvode pojedinci koji prave prestupke. 
 
Međutim, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Mirko Poledica tvrdi da je ovim sastankom zapravo načinjena velika šteta srpskom fudbalu.
 
"Radi se o školskom primeru mešanja politike u sport što je strogo zabranjeno propisima FIFA i UEFA. Propisi Fudbalskog saveza Srbije uređuju šta se radi kada su u pitanju događanja na stadionu i ne znam ko Vulinu daje za pravo da se time bavi. Sve što je postigao u ovim izjavama je da će se FIFA i UEFA ponovo baviti srpskim fudbalom, a ne treba ni sumnjati da je informacija već stigla za njih", kaže Poledica za Danas.
 
On ističe i da je u pitanju zamazivanje očiju, jer će se kamere verovatno koristiti ako se bude skandiralo protiv političkih interesa ministra Vulina.
 
"Dosetili su se borbe protiv nasilja na stadionu tek kada su shvatili da više ne mogu da spreče narod da skandira protiv Vučića", navodi Poledica.
 
On ističe i da bi Vulinu bilo bolje da ispita zašto je 50 odsto utakmica u srpskom fudbalu u prošloj sezoni bilo namešteno, jer "to spada u njegovu nadležnost".
 
Antropolog Ivan Đorđević, koji se bavi pitanjem navijača u Srbiji, smatra da je inicijativa ministra Vulina vrsta političkog marketinga.
 
"Bio bih oduševljen kada bi se procesuirao neko ko širi mržnju, ali sumnjam da je to u pitanju.   Verovatno se radi o nekoj vrsti pokazne vežbe onima koji skandiraju Vučiću  , da im se pokaže da država ima kamere i da mogu biti snimljeni", zaključuje Đorđević.
 
Opširnije o ovoj temi čitajte u štampanom izdanju Danasa. 
  • S&C

    22.08.2021 18:52
    A kad bi policija probala da stavi kamere da lovi opasne kriminalce, tipa Belivuk i sl.a ne da gleda navijace po stadionima. Jeftinije je da neki strucnjaci pocnu da nadgledaju autore ove nove gluposti.
  • Odlično

    21.08.2021 14:33
    Kraj se nazire
    Što se obruč više steže, kraj je izvesniji.:)
  • wer

    21.08.2021 12:25
    i navijaci su shvatili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.