Radnici "Simpo Šika" blokirali magistralni put jer im deset godina nije uplaćen radni staž

Radnici "Simpo Šik" iz Kuršumlije protestovali su danas zbog toga što im firma nije uplatila radni staž od 2012. godine.
Kako javlja Euronews Srbija, ispred firme se okupilo oko 150 radnika, a najavljuju da će sa okupljanjima nastaviti sve do ispunjenja zahteva.
 
Dopisnica Euronews Srbija javlja da su radnici danas blokirali deo magistralnog puta Niš - Priština, kod Kuršumlije. Imaju jedan jedini zahtev, a to je da im se uplati deset godina radnog staža, koji nije uplaćivan.
 
Kažu da su se obraćali više puta nadležnima, međutim zasada odgovora, osim usmenih obećanja, nije bilo.
 
Predsednik opštine Radoljub Vidić jeste potvrdio da će ovaj problem država pokušati da reši konverzijom duga do kraja nedelje. 
 
Radnici koji su u međuvremenu otišli u penziju su očajni jer kažu da bez tih godina radnog staža, penzija je jako mala, i na ivici su egzistencije.
 
Aleksandar Eraković iz Samostalnog sindikata "Simpo Šik", kaže za Euronews Srbija da zasad ništa nije rešeno, da je traženo napismeno da kažu rok za pronalazak rešenja, te da ni to nisu dobili.
 
"Predsednik opštine Radoljub Vidić me je malopre pozvao i rekao da se očekuje do kraja nedelje početak rešavanja problema konverzijom dugova između države i firme Simpo Šik i uplata radnog staža", rekao je on.
 
I on dodaje da su radnici sa svojim penzijama na rubu egzistencije.
 
"Sledeće nedelje, ako se ovde ne reše problemi, najverovatnije ide totalna blokada firme i da se proglasi generalni štrajk", dodao je Eraković.
 
Današnji protest protekao je bez incidenata, a sve se nastavlja sutra. U firmi radi oko 380 radnika.
  • Rile

    24.08.2021 08:15
    Još jedan ekonomski tigar se oteo?ili pobegao?ili...?
  • Vsns

    23.08.2021 19:23
    Od 2012?? A pogodite ko je tada bio na vlasti…. Uf pa ovde nesto ne stima, valjda bi trebalo da je obrnuto, da za veme „onih“ nije placano a sad da sve cveta… ceka se misljenje svevisnjeg
  • LoL

    23.08.2021 19:09
    10 godina im se ne uplacuje i tek sad se dignu? To je problem sa ovom drzavom. Treba svi radnici ovde lepo kao onaj Japanac iz Partizana - plata nije legla samo jedan mesec kad treba i odmah je bilo - dovidjenja. Zato je Japan tu gde jeste, a mi isto tu gde jesmo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.