Istraživanje: U Srbiji se najviše veruje kineskim i ruskim vakcinama

Istraživanje koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) pokazuje da se pozitivna percepcija kineskog uticaja u Srbiji povećala posle pandemije kovid-19.
Istraživanje: U Srbiji se najviše veruje kineskim i ruskim vakcinama
Foto: 021.rs
Dve trećine ispitanika veruje da su ruska, odnosno kineska vakcina pouzdanije od vakcina napravljenih na Zapadu, saopštio je danas CeSID.
 
Prema istraživanju, 77 odsto anketiranih građana smatra da Kina ima pozitivan uticaj na Srbiju, a 33 odsto misli da je Kina najviše donirala Srbiji.
 
Istraživanje pokazuje da 61 odsto građana ima "proistočno raspoloženje", osam odsto građana je "prozapadno orijentisano", dok 31 odsto zadržava distancu i neutralnost prema ključnim međunarodnim  akterima.
 
Iz analize proističe da mediji retko negativno ili kritički izveštavaju o Rusiji i Kini sa "devet i 10 odsto u ukupnoj slici i sa više od trećine pozitivno intoniranih tekstova".
 
Zvaničnici Srbije su pominjali Kinu isključivo u neutralnom ili u pozitivnom kontekstu, a medijska prezentacija Kine je  išla u pravcu njenog pozicioniranja kao globalnog lidera u borbi protiv pandemije.
 
Odnosi  između Srbije i Kine prikazuju se kao prijateljski, dok je narativ o saradnji sa zapadnim akterima uglavnom prezentovan kao partnerski odnos.
 
Prema istraživanju, o EU, SAD i NATO ima manje od 20 odsto pozitivnih tekstova u ukupnoj slici.
 
Istraživanje javnog mnjenja sprovedeno je na uzorku od 1.004 ispitanika starija od 15 godina, na  teritoriji Srbije bez Kosova, u periodu od 16. do 28. aprila.
 
Analiza sadržaja je urađena na uzorku onlajn sadržaja 11 medija od 20. marta do 20. maja. 
  • @artist

    29.08.2021 18:25
    Volim i Novozelanđane iako ne kupujem novozelandski dolar. Da li sada moram da ih mrzim?
  • artist

    26.08.2021 14:35
    Ako tako volite Ruse zasto onda ne kupujete rublje?
    Ipak vam je mrski euro miliji.
  • Лиманац

    26.08.2021 11:32
    @максимално 50 година
    Па ваљда су бољи они који су „умарширали и повукли се” него они који су окупирали део територије Србије? Релативизујеш оно што су Американци нама урадили само зато што си русофоб.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.