Šta je Ružić napisao u pismu školama pred 1. septembar: Važno je da poštujemo zastavu i himnu

Osim što je školama naloženo da godinu počnu intoniranjem himne Republike Srbije, upućeno im je i pismo ministra prosvete Branka Ružića.
Šta je Ružić napisao u pismu školama pred 1. septembar: Važno je da poštujemo zastavu i himnu
Foto: 021.rs
U obraćanju prvog potpredsednika Vlade i ministra prosvete pred početak školske 2021/2022. godine upućenom učenicima, nastavnicima i svim zaposlenima u školama širom Srbije, Ružić navodi da je veoma ponosan na to što prvi dan u novoj školskoj godini počinje jednom novinom - izvođenjem himne.
 
"Nadam se da će to postati tradicija u našem školskom sistemu. Važno je da kao građani ove države, poštujemo svoju zastavu, grb i himnu i time doprinosim očuvanju svog identiteta", piše u dopisu.
 
Kako je za 021.rs naveo jedan nastavnik, i prethodni ministri su imali običaj da školama pošalju dopis sa čestitkama za početak školske godine, ali do sada nije bilo sugestija da se to pismo čita učenicima ili osoblju 1. septembra. 
 
U dopisu upućenom direktorima škola, a u koji je 021.rs imao uvid, tvrdi se da "učenici koji slušaju himnu u svojim školama uče da poštuju svoju naciju, odnosno državu u kojoj žive i razvijaju osećaj zajedništva".
 
Ružić u pismu dalje navodi da su temelji budućnosti naše države i društva "zasnovani na obrazovanju i zbog toga je ono prioritet i dostupno svima".
 
"Svakom pojedincu data je mogućnost da kroz život kvalitetno uči, odnosno pruža mu se prilika za svestran lični i profesionalni razvoj. Stoga iskoristite svaku priliku za učenje i uvek imajte na umu izuzetne vrednosti saznavanja i stvaranja, lepotu kreativnosti i ličnog stava, kao i to da se od svih nas očekuje doprinos u ime dobrobiti celog društva", navodi se u dopisu. 
 
On dalje navodi da u teškim i nepredvidivim uslovima kakvi su bili u prethodne dve školske godine "u našoj državi ipak nije uskraćeno pravo na obrazovanje", te zbog toga izražava veliko poštovanje i zahvalnost svim nastavnicima.
 
"Uvereni smo da će i u ovoj školskoj godini, kakve god budu epidemiološke i druge okolnosti, nastavnici imati dovoljno snage, znanja, umeća i nadahnuća da odgovore na sve izazove svog odgovornog i plemenitog poziva", piše, između ostalog, u pismu. 
 
Ružić pismo zaključuje lepim željama za dobro zdravlje i lični napredak. 
 
 
Podsetimo, ove godine škole u Srbiji dobile su nalog nadležnog ministarstva da prvi čas nastave za sve razrede osnovne i srednje škole počne izvođenjem himne Republike Srbije. Himnu u školi, prema uputstvu ministarstva, može da se intonira putem razglasa, računara, muzičkog ili telefonskog uređaja, odnosno pevanjem, uz poštovanje epidemioloških mera.
  • Rile

    01.09.2021 08:48
    Kako da slušaju himnu preko telefona?telefoni su deci zabranjeni tokom nastave
  • as

    01.09.2021 04:34
    Da
    U vojvodini bi trebalo vojvodjansku himnu ?
  • S

    31.08.2021 22:58
    Prosvetar
    A stranacki kadar uposljavaju lopatama dok savesni nastavnici ostaju bez norme i o tome budu obavesteni 31.08.-e to je tradicija a identitet lopovski, sramno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija