Kupovina udžbenika u Srbiji - iskustvo roditelja: Preskupo snalaženje u moru izdavača

Kada stigne avgust roditelji u svojim kućnim budžetima planiraju još jednu stavku - priprema dece za školsku godinu.
Kupovina udžbenika u Srbiji - iskustvo roditelja: Preskupo snalaženje u moru izdavača
Foto: 021.rs
Udžbenici su jedan od izdataka u pripremama dece za početak školske godine - tu su i pribor, torbe, odeća, mesečna karta za GSP... Roditelji koji školuju dva deteta moraju za komplet novih udžbenika da izdvoje prosečnu platu u Srbiji. 
 
Početkom avgusta 021.rs je napravio upitnik u vezi sa nabavkom udžbenika i pozvao roditelje da ga popune. Stiglo je 199 popunjenih upitnika, a u najvećem broju slučajeva popunjavali su ih oni čija deca idu u osnovnu školu.
 
Gotovo 70 odsto roditelja reklo je da kupuje nove udžbenike, dok petina njih kombinuje, odnosno za određene predmete uzima korišćene. Za kupovinu udžbenika 31,6 odsto roditelja izdvaja između 5.000 i 10.000 dinara, dok 28,3 odsto njih za udžbenike mora da izdvoji između 10.000 i 15.000 dinara. Oni koji su imali više dece u školama navodili su da za udžbenike izdvajaju više od 26.000, a neki i više od 30.000 dinara.
 
Na sumu koju izdvajaju za kupovinu udžbenika, najveći broj roditelja (58,7 odsto) izdvaja još između 5.000 i 10.000 dinara za kupovinu pribora i opreme za školu, 28,6 odsto njih je reklo da im je za to potrebno do 5.000 dinara, dok je više od 20 roditelja reklo da im ta stavka premašuje 10.000 dinara. 
 
Uz privikavanje dece na školske obaveze, roditeljima najveći problem prilikom početka školske godine predstavlja upravo kupovina udžbenika. Ono u čemu je većina roditelja saglasna jeste to da su deca preopterećena brojem udžbenika i radnih svezaka (74,1 odsto). Slično im je i iskustvo toga ko bira udžbenika, jer je 90,5 odsto učesnika reklo da izdavača biraju nastavnici.
 
Sve ovo je opterećujuće za roditelje, pogotovo za one koji šalju više od jednog deteta u školu. Luka je jedan od roditelja koji ima dva školarca i, kako kaže, "kao i većina roditelja dovija se prilikom nabavke udžbenika". On kombinuje korišćene i nekorišćene, poručujući da komplet novih udžbenika za sedmi razred osnovne škole košta više od 16.000 dinara, pa mu je kupovina "pola-pola" jedan od načina da uštedi.
 
"Što se tiče načina plaćanja, u našoj porodici ne postoji određeno pravilo, sve zavisi od trenutne finansijske situacije. Dešavalo se da smo uspeli da uštedimo novac za udžbenike, ali se dešavalo i da smo bili prinuđeni da ih platimo čekovima/ kreditnom karticom. Kada na to dodamo prateće troškove kao što su sveske, pribor, odeća... dolazimo do veoma ozbiljne cifre u odnosu na ono što vlast predstavlja kao prosečan lični dohodak. Naravno, situacija se dodatno komplikuje ukoliko imate dva školarca, što je konkretno kod nas slučaj", priča Luka.
 
  
 
Roditelji mogu da uzimaju udžbenike "preko škola", pa sve zavisi od toga za koje se komplete škole odluče. Tako, na primer, komplet udžbenika za prvi razred može da se kupi za 7.910 dinara, a cene značajno rastu od petog razreda, u kom je komplet ove godine u pojedinim novosadskim školama bio 13.960 dinara. Roditelji osmaka moraju da izdvoje 16.170 dinara.
 
Naš sagovornik navodi da razume to da je danas važan samo profit, ali kaže da su stvari otišle predaleko, jer se "svako malo menja nastavni program". On zaključuje da obrazovanje mora da bude preče od profita.
 
Snalaženje
 
Kolika zbrka vlada na tržištu udžbenika govori još jedan primer iz Novog Sada. Prvaci u Novom Sadu od 2019. godine dobijaju besplatne udžbenike. Stvari se odvijaju tako što škole sastave spiskove udžbenika koji su im potrebni, a potom Gradska uprava za obrazovanje sprovodi pregovarački postupak sa traženim izdavačima.
 
Trideset i pet škola u Novom Sadu dostavilo je svoje spiskove i na njima se našlo čak 12 izdavača i 77 naslova. Izdavači se kreću od Kletta, Eduke, Novog Logosa, do Bigza, Zavoda za udžbenike, Vulkana, Kreativnog centra...
 
Zbrka se razrešava na raznim mestima i na razne načine, od kupovine novih udžbenika, do mesta na kojima se prodaju polovni udžbenici, ali i na organizovanim razmenama. 
 
Posle "onlajn" sezone nastave, đaci se vraćaju u klupe, a jedan od prodavaca polovnih udžbenika u Jevrejskoj ulici kaže da roditelji i deca dolaze da kupe udžbenike kao i prethodnih godina. Ono što je roditeljima problem - konstantno izbacivanje novih izdanja - prodavcima nije.
 
"Na nas to ne utiče, ali utiče na roditelje i đake, kad se menjaju izdavači nema polovnih udžbenika. Mi imamo sve izdavače, pa nam nije problem kada se u nekoj školi promeni izdanje iz kojeg će deca učiti", navodi prodavac.
 
Upravo bojazan od novih izdanja bio je razlog jednoj čitateljki portala 021.rs da se obrati našoj redakciji. Kako je navela u mejlu, otkupljivači starih udžbenika ne žele da otkupe udžbenike dece za peti razred, jer, kako kažu, sledeće godine ti udžbenici neće biti aktuelni. 
 
"Ove godine sam platila udžbenike za šesti razred 14.476 dinara i udžbenike za četvrti razred 7.596 dinara. Sledeće godine, mlađe dete ponovo neće moći da nasledi udžbenike od starijeg, niti ću moći da ih prodam kao polovne. Dve godine razlike među decom i redovno moram da im kupujem nove knjige i izmišljena nova izdanja", ogorčena je majka novosadskih školaraca.
 
Još jedna majka koja mora da se snalazi jeste Jovana. Dete joj kreće u osmi razred i knjige su koštale oko 18.000. Kako kaže, iako ima platu veću od proseka, smatra da je to veoma velik izdatak.
 
"Naša škola ne nudi mogućnost nabavke udžbenika i kupovine na rate, što je veoma zgodno - štedi i vreme roditelja, jer je teško sve udžbenike naći na jednom mestu. Ja sam, recimo, udžbenike teškom mukom našla, bila sam u četiri knjižare, a za jedan predmet sam knjige morala da naručim onlajn direktno od izdavača. Država je napravila haos sa masom izdavača, koji istu temu obrađuju sa različitim pristupom, te se nastavnik, iako je izabrao jedan udžbenik, često poziva na drugi. Mislim da država mora jasno da uputi na jednog izdavača, kako bi program i pristup obradio bio uniforman, to mora da je državna prosvetna strategija", kaže ona.
 
  
 
Dovijanje
 
Jedan od načina da se lakše prebrodi početak školske godine jeste samoorganizovanje ili pak pomoć organizacija civilnog društva. Tako udruženje "NS Blok", u svojim prostorijama na Trgu Marije Trandafil, organizuje razmenu udžbenika. 
 
"Svaki početak školske godine utiče na kućni budžet i ovom akcijom naše udruženje već dugi niz godina želi da pomogne roditeljima i učenicima, kako bi obezbedili udžbenike i uštedeli novac", navode u udruženju, dodajući da se razmenjuju udžbenici, lektire, školska oprema. 
 
Objašnjavaju da roditelji uglavnom dolaze sa spiskom i traže sve udžbenike ili pak one koji su im potrebni da kompletiraju sve knjige za određeni razred. Roditelji donesu udžbenike koji im više nisu potrebni, njih ostave, a uzmu ono što im je potrebno. Ponekad je, međutim, potrebno da dođu nekoliko puta. Ove godine razmena udžbenika traje do 10. septembra.
 
Jedna majka koja je popunila upitnik 021.rs, a sa kojom smo naknadno pričali, kaže da roditelje niko ne pita na koji način se trude da obezbede sav potreban novac neophodan za kupovinu udžbenika i drugih potrepština za školu. Kako kaže, nisu bili u mogućnosti da biraju udžbenike, a nove će nabavati tako što će prodati stare, dok za neke predmete neće uzeti potrebne knjige dok razredni starešina ne potvrdi koje je izdanje potrebno.
 
"Ostatak novca ćemo obezbediti kroz zaradu i biti malo u dugu kao i većina ljudi. Kad daš novac za to onda nemaš za nešto drugo i tako u krug nažalost. Školski pribor ćemo nabaviti na akcijama koje se nude jer je u knjižarama nešto skuplji. Uglavnom svaki početak nove školske godine je i novi stres", poručuje ona.
 
O nabavci udžbenika razgovarali smo i sa Lidijom, koja je takođe popunila upitnik koji smo prethodno objavili. Njihovo dovijanje izgleda ovako - zarade se rasporede i usklade sa kućnim budžetom, knjige se naručuju preko škole, pa se isplate u četiri mesečne rate, bake "uskoče" i kupe nešto od odeće. Iako sada ima jednog školarca, brine je momenat kada će i drugo dete krenuti u školu, jer će se troškovi udvostručiti.
 
"Problem je što je sve poskupelo a plate ostale na istom nivou, a snalazimo se kako moramo. Biramo jeftinije sveske i pribor ali kvalitetno. Ali kad počne školska godina, troškovi se samo ređaju, produženi boravak sa užinom, obezbeđenje u školi, u produženi boravak je svaki mesec potrebno doneti ubruse, tečni sapun i toalet papir, za potrebe učionice se takođe donosi tečni sapun i ubrusi, kao i papir za štampanje ko je u mogućnosti. Mislim da bi škola trebalo da obezbedi papir za štampanje i sredstva za higijenu, kao i da se na nivou cele države koriste isti udžbenici a ne da svaki učitelj/učiteljica bira svog izdavača", poručuje naša sagovornica.
 
Besplatni udžbenici kao ideal
 
Nekoliko roditelja sa kojima smo razgovarali imalo je istu želju - da udžbenici budu besplatni. 
 
"Rešenje problema su besplatni udžbenici za školovanje u osnovnoj školi, organizovanje promotivnih akcija za kupovinu školskog pribora po povoljnijim cenama i medijsko praćenje istog kako bi informacija mogla da dođe do svih roditelja. Tu je i kupovina na rate sa manjim kamatama, možda uz subvencije opština i gradova. Potreban je uticaj kroz Savete roditelja na škole i ministarstvo za praktičniju i jeftinijiu nabavka svega potrebno za školsku godinu, ako realno sagledavamo finansijske mogućnosti u kojima se nalazi većina roditelja", rekla je jedna od majki sa kojima smo razgovarali.
 
  
 
A besplatne udžbenike školama u Srbiji ponudila je Fondacija Alek Kavčić, što je diglo prilično veliku prašinu i snažnu reakciju izdavačkih kuća. 
 
Kako u ovoj fonaciji navode za 021.rs, do sada su podelili više od 25.000 besplatnih štampanih izdanja udžbenika, a nemaju tačnu evidenciju koliko je udžbenika preuzeto sa njihovog sajta, ali ih je, kažu, mnogo više nego štampanih. Dodaju i da su udžbenici preuzimanu u Nemačkoj, Švedskoj, SAD, Crnoj Gori, Republici Srpskoj... U ovoj fondaciji za 021.rs navode da je cena udžbenika od 10 dinara po stranici, za koliko se otprilike prodaje u Srbiji, jeste previsok.
 
"Neki izdavači često ističu kako su njihovi udžbenici najbolji. Ali, nikada ne kažu po kom kriterijumu je to tako. Nama je važno da roditelji u Srbiji znaju da su svi udžbenici koji su odobreni od strane Ministarstva prosvete dobri i sasvim slobodno mogu da se koriste u nastavi. A svi udžbenici koje fondacija ima su odobreni od strane Ministarstva prosvete, imaju svoj kataloški broj i mogu da ne nađu u katalogu udžbenika. Kada se udžbenici odobravaju ne postoji ocena po kojoj su odobreni, već samo da li zadovoljavaju plan i program ili ne. Tako da, neki izdavači više koriste to što nije svako upućen u proces pravljenja i odobravanja udžbenika i govore stvari za koje nemaju dokaze, ili bar ne validne. Država je vrlo jasno propisala šta sve jedan udžbenik mora da sadrži, u zavisnosti od predmeta, i samo u slučaju da sve to ispunjava ministarstvo (odnosno ZUOV) ga odobrava za nastavu. Na primer, ove godine je odobreno 13 bukvara. Svi imaju ista slova unutra, iste priče i iste pesme. Razlikuju se ilustracije, možda pitanja posle teksta...", kažu u Fondaciji Alek Kavčić.
 
Jedno od najčešćih pitanja na sajtu ove fondacije jeste i ono koje se tiče uticaja roditelja kroz Savet roditelja na to da se u školama primenjuju besplatni udžbenici. 
 
"Koliko se u školama koristi institucija 'Saveta roditelja', iz našeg iskustva, pokazuje da i to zavisi od škole do škole kao i roditelja koji sede u tom savetu. Neki 'saveti roditelja' nisu pristali na prvo 'ne' koje su dobili od škole da ne mogu da koriste besplatne udžbenike, već ispitali sve zakonske mogućnosti i videli da za to ne postoji baš ni jedna prepreka", dodaju u Fondaciji Alek Kavčić.
 
Situacija sa roditeljskim dovijanjem i snalažanjem zbog nabavke udžbenika svake godine ne deluje da će se promeniti u skorije vreme. Ipak, biće im ponuđene neke nove stvari, pa u Fondaciji Alek Kavčić objavljuju potpuno nove besplatne digitalne udžbenike, bez ograničenog vremena korišćenja, što je do sada bio slučaj kod ostalih izdavača. Platformu su razvijali domaći programi i digitalni udžbenici su potpuno prilagođeni đacima u Srbiji.
 
"Takođe, radimo na tome da obezbedimo još besplatnih udžbenika i tako zaokružimo celu osnovnu školu. Paralelno sa svim tim na naš sajt besplatnabiblioteka.com stavljamo i neke druge knjige za decu kao i udžbenike iz izbornih predmeta", zaključuju naši sagovornici.
 
Portal 021.rs kontaktirao je Ministarstvo prosvete sa molbom za intervju sa ministrom Brankom Ružićem, u kojem bi jedna od tema bili i udžbenici, ali smo dobili odgovor da za to nema vremena, te da se obratimo nakon početka školske godine. 
 
Tekst je nastao u okviru projekta "Media for all - Engaged citizen reporting", koji sprovodi British Council uz finansiranje Vlade Velike Britanije.
  • Igor

    31.08.2021 23:05
    Kes kredit na godinu dana i razvuce se to.
  • Panzer Division

    31.08.2021 22:29
    Jer beslatno nije u modi
    Kao član saveta roditelja u jednoj državnoj osnovnoj školi, poveli smo polemiku s direktorkom oko toga zašto se ne koriste besplatni udžbenici. Ispostavilo se da su učitelji i nastavnici još ranije izabrali izdavača i opredelili se baš za tog, naravno, škola ima potpisan ugovor s posrednikovim posrednikom, nekom firmom koja ne radi ništa drugo nego trguje knjigama i omogućava da se plati na rate, ali avansno do početka školske godine! Naravno, većina roditelja prihvati tu "povoljnost" ali.....ništa se promeniti nije moglo, kako će biti za sledeću godinu, zavisi od nas koliko budemo lajavi i od nove direktorke. Veliki problem je i taj što deca koja se presele tokom školske godine, moraju da kupe potpuno nove knjige, jer koja je verovatnoća da će i druga škola koristiti udžbenike istog izdavača. O kvalitetu sadržaja nije ni vredno trošiti reči! Scenario da se ne pojave deca u školi i da roditelji štrajkuju bi mogao da uspe u nekoj državi gde su ljudi navikli sa se bune, ali ne i kod nas, jer uvek će se naći neko da vam deli korisne savete kako da razvučete kupovinu na više meseci i slično.....
  • /

    31.08.2021 20:29
    /
    e pa kada niste hteli eu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.