Tuča roditelja na dečijoj utakmici u Petrovaradinu samo jedna u nizu - rekreativni sport gubi smisao

Masovna tuča roditelja koja se nedavno dogodila na dečjem fudbalskom turniru u Petrovaradinu samo je jedan u nizu konflikata koji nastaju među roditeljima mladih sportista.
Tuča roditelja na dečijoj utakmici u Petrovaradinu samo jedna u nizu - rekreativni sport gubi smisao
Foto: Pixabay
Velika tuča dogodila se i u maju 2019. godine na fudbalskoj utakmici "petlića" iz klubova Sloboda i Borac u Čačku, kada je jedan roditelj utrčao na teren i udario sudiju u glavu. Taj potez izazvao je metež na tribinama, a potom je na teren uletelo još dvadesetak roditelja i počela je opšta tuča, podseća Politika. 
 
U januaru iste godine na tribinama bazena na Banjici u Beogradu došlo je do sukoba roditelja mladih vaterpolista iz klubova Partizan i Beograd, a isti incident dogodio se i 2012. godine na utakmici pionira Bežanije i OFK Beograd, kada su roditelji, nezadovoljni sudijskim odlukuma, počeli međusobno da se prepiru i tuku.
 
Pedagoškinja Snežana Golić ocenjuje za Politiku da su ovi incidenti još jedan dokaz u nizu da su odrasli ukrali deci igru, hobi i detinjstvo i da je rekreativni sport izgubio smisao. 
 
"Gde god da se okrenem vidim isto - trenere i roditelje koji decu koriste kao produženu šansu da se ostvare u sportu, školi i umetnosti. Oni na sebe preuzimaju dečje uspehe, stide se njihovih neuspeha i nespretnih grešaka na kojima bi deca trebalo zdravo i bezbrižno da odrastaju. Utakmica bez nadzora roditelja gotovo da više ne postoji. Kad god pomislim kakav pritisak na dete stvara prisustvo rodbine do trećeg kolena gotovo na svakom meču, zaista mi bude žao mališana. Oni nisu ni kušali igru radi igre i ne znaju šta je to. A kada se odrasli vređaju, svađaju i tuku - što danas nije retkost već pravilo - hobi postaje idealno mesto za razvoj anksioznosti i gubitak samopouzdanja", objašnjava Golić.
 
Ona smatra da bi utakmice s publikom trebalo da se dešavaju maksimum pet-šest puta godišnje, a zvanična takmičenja do 12. godine života trebalo bi zabraniti zakonom, što su neke zemlje već uradile.
 
Aleksandar Timotijević, osnivač i trener Košarkaškog kluba Blokovi sa Novog Beograda smatra da bi trebalo uvesti pravilo da na treninzima maloletne dece ne smeju da budu prisutni roditelji, kao i da redari na utakmicama treba da reaguju na prvu uvredu ili dobacivanje sa tribina i udalji svakog roditelja koji je verbalno agresivan, jer tuči uvek prethodi svađa.
 
"I ja sam bio prinuđen da izbacim jednog roditelja iz sale jer je vređao sopstveno dete. Nisam mogao da dozvolim da roditelj ponižava svog sina, a dvadeset njegovih drugara to gleda. Iako smatram da bi udaljavanje roditelja sa tribina delimično smanjilo tenziju među decom, tužna je istina da veliki broj mališana trenira pod pritiskom očekivanja roditelja, koji od njih očekuju maksimalni rezultat - često mi je potrebno dosta vremena da ih ubedim da je sport samo igra u kojoj se nekad gubi, a nekad pobeđuje", priča Timotijević za Politiku.
 
Zaključuje da je, na žalost, cilj mnogih roditelja da "unovče" dete, a neki ne biraju sredstva da bi došli do tog cilja.
  • Mile rent-a mozak

    01.09.2021 19:21
    Treba zabraniti registraciju u APR-u tzv. " Školama fudbala, basketa, plivanja, rukometa, odbojke, karata...". Ovom registracijom se ozvaničava privatno vlasništvo nad šlolom-klubom, i vlasnici-treneri, iako naplaćuju treninge na mesečnom nivou čak i uzimaju procenat prilikom prelaska deteta u drugi klub. Ako Zakon o sportu ne priznaje privatno vlasništvo nad sportskim klubom, ne bi trebalo omogućiti ni osnivanje školica.
  • Gari

    01.09.2021 17:14
    Majstore
    Objasniti roditeljima da je fudbal kolektivna igra,da puno faktora utice da li ces pobediti.Deca uzrasta 6,7,8,godina treba da se igraju,da nauce i da pobedjuju i da gube,jos su oni mali da im se namece pritisak da moraju uvek da pobede.Roditelji se hvale kako im deca imaju vec 15-16 medalja sa nekog"babinog kupa"
  • Spanski

    01.09.2021 13:29
    Ili italijanski
    Dodje mama treneru fudbalera od 9 godina i kaze,upisala sam ga ipak na spanski,mislila sam mozda na italijanski,
    Kaze trener svaka cast,vazna je skola.
    Kaze mamica pa ipak mi je vise za spansku nego za italijansku ligu.
    Trener zaneverovao sta prica,ziva istina,mesto dogadjanja ns.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.