Znate li razliku između državne i narodne zastave?

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković pozvao je građane da istaknu srpsku zastavu 15. septembra na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Znate li razliku između državne i narodne zastave?
Foto: 021.rs
Nije, međutim, precizirao da li je građane pozvao da istaknu trobojku sa grbom ili bez, javlja N1.
 
Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije vidi zastavu u dva oblika, kao narodnu i državnu.
 
Prema članu 18. tog Zakona, Državna zastava je horizontalna trobojka sa polјima istih visina, odozgo na dole: crvena, plava i bela, a preko svega je, centra pomerenog ka jarbolu za 1/7 ukupne dužine zastave – mali grb.
 
Član 19. kaže da je Narodna zastava horizontalna trobojka sa polјima istih visina, odozgo na dole: crvena, plava i bela.
 
"Narodna zastava je trobojka bez grba i koristi se u svim prilikama, dok je državna sa grbom koju koriste isključivo državne institucije. Zakon je to postavio da bi institucije koje koriste zastavu bile jasno definisane kao institucije Srbije, odnosno državni organi", objašnjava za N1 politikolog i heraldičar Nemanja Todorović Štiplija.
 
Zakon propisuje da se Državna zastava stalno vijori na glavnom ulazu u zgrade državnih organa, izuzev Narodne skupštine, i u njihovim službenim prostorijama. 
 
"Zakon propisuje i kazne za korišćenje zastave bez potrebe, idu u rangu od pet do 25 hiljada, a u novim izmenama i dopunama zakona Komunalna milicija je dužna da sankcioniše ovakve prestupe", pojašnjava Todorović Štiplija.
 
S druge strane, Narodna zastava Srbije stoji na glavnom ulazu u Skupštinu Srbije, piše u Zakonu, a dozvoljeno je i njeno isticanje prilikom proslava, svečanosti i drugih kulturnih, sportskih i sličnih manifestacija. Todorović Štiplija dodaje da građani mogu da koriste isključivo zastavu bez grba, ali da ne veruje da je neko sankcionisan zato što je isticao Državnu zastavu, koju, inače, ne bi trebalo koristiti.
 
"Bilo je slučajeva gde je zastava zbog neadekvatnog korišćenja ili cepanja sankcionisana takva upotreba, ali niko nikada nije sankcionisan zbog korišćenja državne zastave koju ne bi trebalo da koristi. Otkad je ta zastava ušla u upotrebu, zastava s grbom je postala pristupačnija građanima i više su je zavoleli, verujem da je to razlog zašto država ne kažnjava. U nekim drugim sistemima samo državni organi mogu da koriste zastavu s grbom", pojašnjava heraldičar.
 
On je podsetio da su prošle godine građanima podeljene zastave s grbom, ali da nije bilo preporuke na koji načni se ističu i u kom periodu.
 
"Imao situacije da zastave vise na terasi, naopako, da dotiču pod ili nisu adekvatno osvetljene, sve to zakon treba da sankcioniše. Ministarstvo za državnu upravu treba da objasni koji je najbolji način isticanja Narodne zastave, kao i koje su snakcije. Ima i situacija gde državni organi nisu upućeni kako da koriste državne simbole, imamo ozbiljne primere širom Srbije gde se koriste neadekvatne zastave, sve to mora da uredi ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu", zaključuje Nemanja Todorović Štiplija.
  • Jova

    27.10.2022 00:07
    Vajo
    Ma koga briga za zakon? Postavljamo zastavu koku hoćemo i time kršimo zakon kao što ga kršimo kada krademo, uzimamo mito, zloupotrebljavamo položaj, varamo, vozimo nepropisno (prebrzo i u alkoholisanom stanju) itd. Tuga je kako jedan narod mrzi pravila i propise a istovremeno ne shvata da je upravo to ono zbog čega drzava nije uređena!
  • Zlo

    03.09.2021 17:48
    Da ispratimo Kosovo, konačno.
  • u cemu je

    03.09.2021 16:14
    razlika
    izmedju drzavne zastave sa grbom u sredini i druge na kojoj je grb smaknut prema jarbolu.....a obe zastave se viore na drzavnim institucijama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.