Šest miliona kineskih vakcina trebalo bi da bude napunjeno u Srbiji do kraja godine

Sirovina za proizvodnju kineske vakcine u Srbiji stigla je u Beograd, a do oktobra će "Hemofarm" proizvoditi vakcinu za proces testiranja.
Šest miliona kineskih vakcina trebalo bi da bude napunjeno u Srbiji do kraja godine
Foto: 021.rs (arhiva)
To je, prilikom dočeka isporuke na aerodromu, rekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
 
U Srbiji će se proizvoditi ista vakcina kao u Kini, koja se trenutno pakuje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, rekao je Lončar, koji je supstance dočekao sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo.
 
Eksperti koji prate čitav proces testiranja i početak punjenja su stigli u Srbiju i već rade sa domaćim stručnjacima na pripremi.
 
"Odmah nakon testiranja počinje i punjenje vakcine što će biti u oktobru. Plan je da se napuni oko šest miliona doza vakcina do kraja godine. Te doze će biti namenjene prvenstveno građanima Srbije a ako bude višak i za izvoz u region", poručio je ministar.
 
Dodaje da će 9. septembra biti postavljen kamen temeljac za novu fabriku za proizvodnju tih vakcina u Srbiji.
 
"Rok za završetak izgradnje fabrike je prvi kvartal sledeće godine, a proizvodiće se oko tri miliona doza vakcina mesečno. Nemamo naznake da će se korona uskoro zaustaviti, sve više ukazuje na to da ćemo morati da živimo sa koronom i da ćemo morati sa našim partnerima da pronađemo način da taj izazov prevaziđemo, a ono što je za sad jedino sigurno da pomaže to su vakcine i to je vakcinacija", istakao je Lončar.
 
Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo poručila je da je srećna što je saradnja dveju zemalja dostigla novi nivo time što će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi kinesku vakcinu i podsetila da je naša zemlja takođe prva u Evropi počela i sa primenom te vakcine.
 
"Kina je je jedna od najuspešnijih zemalja u suzbijanju virusa, a vakcina je najvažnije oružje u toj borbi. U Kini je do sada dato više od dve milijarde doza vakcina, istovremeno Kina je ponudila za izvoz više 800 miliona doza za više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija. Nadam se da će kineska vakcina i dalje pomagati u suzbijanju koronavirusa u Srbiji", zaključila je Čen Bo.
  • /

    04.09.2021 16:11
    /
    jel to ta koju ni rusi nece
  • sta sam propustio

    04.09.2021 09:10
    zar se vec ne proizvodi ruska vakcina ovde?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.