Mijač, Šijan i Mihalkov među 55 kandidata za članove SANU

Predsedništvo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) utvrdilo je konačnu listu od 55 kandidata za izbor redovnih i dopisnih članova.
Mijač, Šijan i Mihalkov među 55 kandidata za članove SANU
Foto: 021.rs
Među 55 kandidata, u osam odeljenja SANU, našli su se, između ostalih, pisac Mihajlo Pantić, vajar Mrđan Bajić, pozorišni reditelj Dejan Mijač, kostimograf Miodrag Tabački, kompozitorka Aleksandra Vrebalov, filmski reditelj Slobodan Šijan i drugi.
 
Kako je rečeno, na listi od pet kandidata za redovne i dopisne članove SANU koji dolaze iz inostranstva našao se i ruski reditelj Nikita Mihalkov.
 
Potpredsednik SANU Ljubomir Maksimović rekao je da ne pamti tako veliki broj kandidata za akademike SANU – 37 za dopisne članove, 13 za redovne i pet inostranih članova.
 
"Akademija je vrlo stara i smanjivala se, a proteklih par decenija prijem novih članova je bio slab u odnosu na prirodni odliv", rekao je Maksimović uz napomenu da je SANU najmanja od svih akademija bivših jugoslovenskih država, samo 1,8 akademika na 100.000 stanovnika.
 
Izborna skupština zakazana je za 4. novembar.
 
Sekretari osam odeljenja će 7. oktobra na pripremnoj konferenciji predstaviti predloge kandidata.

Teme

SANU
  • Major Crni

    09.09.2021 12:01
    blefer
    Na koje odeljenje SANU bi trebalo da smeste tog veterinara ??!!!
  • SANU smejurija

    08.09.2021 15:48
    Odavno nemam mrvu poštovanja za SANU, od čuvenog Memoranduma do skorašnjih, jednako sramnih saopštenja.
    Ali duboko ih prezirem što nisu primili dr. Miodraga Stojkovića.
    Nije više važno, Harvard je našao mesta za njega i nadam se da je zadovoljan i uspešan tamo.
    Njemu hvala za sve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija