Merkel: Nemačka će donirati Srbiji 500.000 evra povodom 80 godina od napada Vermahta

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Beogradu da je Srbija postigla niz rezultata u reformama, ali da i njoj i celom regionu predstoji dug put do članstva u EU.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, posle sastanka, Merkel je rekla da joj je "drago da čuje da se Srbija intentzivno bavi reformama pravosuđa".
 
"Znam da je percepcija da proces evropskih integracija teče sporo i da evropska strana postavlja nove zahteve, ali vidimo niz rezultata i vidimo napredak. Pažljivo se gleda da se postavljaju isti uslovi svim državama Zapadnog Balkana", kazala je Merkel.
 
Navela je da EU ima "veliki geostrateški interes" da sve zemlje Zapadnog Balkana budu primljene u EU i ukazala na mogućnost "uticaja iz drugih područja" ako Unija ne deluje dovoljno brzo u nekim situacijama.
 
Ona je ohrabrila Srbiju "da ide dalje ka pravnoj državi, ka pluralnom društvu" i dodala da "ekonomski uspesi treba da budu pokazatelj da je članstvo u EU cilj koji se isplati".
 
Merkel je rekla da su Srbija i Nemačka "blisko povezane" i dodala da su odnosi u ekonomiji i kulturi "davno uspostavljeni".
 
Navela je da je tokom godina saradnje sa Vučićem sa njim uspostavila "odnos punog poverenja".
 
"Naše odnose odlikuje iskrenost u razgovorima i sposbnost da se druga strana sasluša. Upoznala sam Vučića kao osobu koja ne daje lažna obećanja nego uvek pokušava da sprovede ono što je obećao", kazala je nemačka kancelarka.
 
Merkel: Nemačka će donirati Srbiji 500.000 evra
 
Nemačka će donirati Srbiji 500.000 evra povodom 80. godišnjice napada Vermahta na Jugoslaviju, izjavila je Angela Merkel.
 
"Zadovoljstvo mi je što mogu da najavim iznos od 500.000 evra sa nemačke strane za obnovu. To je važan znak za pomirenje i za sećanje", rekla je Merkel.
 
Navela je i da predstoji zaključivanje bilateralnih sporazuma o saradnji u oblasti kulture i o Nemačkoj školi u Beogradu, kao i ratifikacija sporazuma o ratnim memorijalima.
  • Nemanja

    17.09.2021 14:33
    @Ђорђе Ивковић

    Naravno da ih je srušila Srbija. Da nije možda neko drugi izazvao bombardovanje?
  • godine

    15.09.2021 11:41
    komentari su ti sve losiji, izjesce te mrznja
  • Ђорђе Ивковић

    14.09.2021 23:01
    Веровали или не...
    Из Аустроугарске су сви побегли. Мађари, Чеси, Словаци... само је Војводина отета? Како ау-носталгичари мисле да Војводина остане у нечему што не постоји и у шта нико неће да се врати сем њих?
    У годинама непосредно после WW2 15000 Словенаца је дошло да ради у Војводину као "гастарбајтери" (нису колонизовани). Шта ау-носталгичари мисле: да ли богатији иде да ради код сиромашнијег или обрнуто?
    Нови Сад је град на Дунаву коме је срушено највише мостова. Шта мислите ко је те мостове рушио - Србија или...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.