Sutra jeste državni praznik, ali radan

Sreda, 15. septembar prvi put će biti obeležen kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Sutra jeste državni praznik, ali radan
Foto: 021.rs
Ovaj praznik, kako piše Blic, biće radni dan.
 
Kako su za ovaj list nezvanično rekli u resornom Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, sreda, 15. septembar jeste državni praznik, ali i praznik odnosno datum koji će biti radni dan. To je praksa i sa mnogim drugim državnim praznicima u Srbiji, poput Svetog Save koji se praznuje 27. januara, zatim Dana pobede (9. maja) ili Vidovdana koji se praznuje 28. juna.
 
Prvi put o novom državnom prazniku Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i danu kada je probijen Solunski front zvanično se pričalo u avgustu prošle godine.
 
"Doneli smo odluku koju ćemo sprovesti u delo. Dogovorili smo i koji datum da predložimo našim drugim organima, to bi bio 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front", rekao je predsednik Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji nakon sastanka državnog vrha sa političkim predstavnicima Republike Srpske.
 
To bi, kako je tada rekao, bio zajednički obeležen praznik u RS, Srbiji i svim srpskim sredinama širom sveta, "gde bi Srbi, ne smetajući nikome, ne čineći ništa ni protiv koga, pokazali da su isti narod, i da je muka, kao i uspeh, jednih, uvek i muka ili uspeh onih drugih".
 
Govoreći o državnim praznicima, ovu godinu počeli smo sa 1. i 2. januarom povodom dočeka Nove godine, a zatim 7. januarom kada smo proslavili Božić, i nastavili u februaru kada smo obeležili Dan državnosti.
 
Dan državnosti praznovali smo 15, 16. i 17. februara.
 
Neradni dani u aprilu za vreme Vaskrsa bili su 17, 18, 19. i 20. april.
  • Thinker

    14.09.2021 21:41
    U Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001, 101/2007 i 92/2011) ne postoji nikakav 15. septembar kao državni praznik, tako da ne znam šta se sutra slavi i po kom osnovu.
  • DRMRFR

    14.09.2021 17:08
    Priznajem samo neradne praznike.
  • Hattori Hanzo

    14.09.2021 15:00
    Jedini praznici
    ..moji jedini praznici su: Nova godina, Prvi Maj, rođenje mog deteta i dvadesetdeveti novembar..i to je to, ove nove ludorije od vučić efendije, koga bole..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.