Analitičari reaguju: Potrebna jasna trasa puta Srbije ka EU; Fon der Lajen: Želimo vas u EU

Evropska unija više ne može da obeća Zapadnom Balkanu evropsku perspektivu, a sve zbog toga jer se neke zemlje, poput Danske, Francuske i Holandije, plaše političke reakcije svojih građana.
Analitičari reaguju: Potrebna jasna trasa puta Srbije ka EU; Fon der Lajen: Želimo vas u EU
Foto: Pixabay
To je vest koju je juče objavio Rojters.
 
Rojters je objavio, pozivajući se na izjave četiri diplomate i interni dokument EU da Unija, plašeći se političke reakcije u državama članicama, ne može više da daje garancije za buduće članstvo šest balkanskih zemalja kojima su odavno obećale mestu u Uniji.
 
Šta to znači za Srbiju i da li je slučajno da je tekst objavljen baš sada? Bio je zapažen i na sajtu "Glasa Amerike". Obrad Kesić, spoljnopolitički analitičar iz Vašingtona, ima zanimljivo viđenje. On za RTS kaže da bi u svetlu najnovije krize u odnosima SAD i evropskih država Srbija mogla da bude "poželjna mlada" i za jednu i za drugu stranu.
 
"Tenzije SAD i evropskih zemalja traju već duže vreme, još od završetka Hladnog rata i prvobitne funkcije NATO-a. Još je predsednik Barak Obama 2012. godine rekao da prioritet za SAD više nisu ni Evropa ni Bliski istok, već Azija. Odnosi sa Evropom nisu više na prvom mestu, ni što se tiče strateških pozicija, ni što se tiče ekonomije. Evropski partneri su mnogo manje bitni nego partneri ili potencijalni partneri u Aziji", objasnio je Kesić za RTS.
 
On kao primer navodi ogroman revolt Francuske jer je Australija otkazala sporazum o kupovini podmornica sa tom zemljom posle dogovora sa SAD i Velikom Britanijom. A radi se o poslu od skoro 90 milijardi dolara.
 
Sve to utiče i na politička pitanja, kao što su odnosi s Rusijom, pa i rešavanja otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu. "Srbija je u toj situaciji 'poželjna mlada' sa kojom svi žele dobre odnose jer je ona, voleo to neko ili ne, najvažnija zemlja u ovom regionu. I bez Srbije ne može se rešavati nijedan problem - od pitanja migranata koje je značajno za Evropu, do mira i stabilnosti koje je mnogo značajno pitanje za Ameriku. Znači, bez Srbije se ništa ne rešava", kaže Kesić.
 
Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku smatra da Evropa ne može da postane ujedinjena bez Zapadnog Balkana.
 
"Otpor prema proširenju EU kod pojedinih država prepoznat je kao jedna od glavnih prepreka od početka procesa pristupanja. Evropa ne može da postane ujedinjena bez prijema Zapadnog Balkana jer bi time konačno završila posao započet 1989. padom Berlinskog zida. Umesto proliferacije fraza, poput 'evropske perspektive', koje su bez ikakvog suštinskog sadržaja, potrebna je strategija za Zapadni Balkan, sa jasnom mapom puta u pristupnom procesu", ističe ona.
 
EU ne može da bude geostrateški igrač u drugim delovima sveta, pre nego što to postane u svom neposrednom susedstvu.
 
"Oklevanje i politika kreni-stani dodatno urušavaju kredibilitet EU u regionu, a građani sve manje veruju da će ispuniti obećanja data regionu pre dve decenije", zaključila je ona.
 
Sličnog stava je i spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić, koji za Blic ocenjuje da je samit koji predstoji u Briselu povod za jednu takvu analizu, a da su svi bili svesni rezultata i pre nego što je objavljen.
 
"Evropa je zauzeta rešavanjem institucionalne krize, rešavanjem krize koju je izazvala pandemija i svim skorašnjim dešavanjima i kada na sve to dodamo otpor prema proširenju, koji ne samo da traje već godinama nego i jača, onda je zaključak baš onakav kakav smo čuli. Bajdenova administracija menja politiku Donalda Trampa i pokušaj slabljenja EU. To više nije politika SAD, bolja saradnja ide teško, a spor oko kupovine podmornica je dokaz da ne ide lako, ali je to ipak novi kurs Amerike. SAD nema razloga da slabi EU, a posebno ne preko Zapadnog Balkana koji nema potencijal da utiče na tokove EU. Predstoji tendencija guranja regiona na priferiju, jačaće pritisci na rešavanje kosovskog problema, ali će se to odvijati van okvira proširenja", napominje Jakšić.
 
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je juče u Podgorici da je budućnost zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Ona je, odgovarajući na pitanje da li je Brisel odustao od proširenja, rekla da se njena poseta eksplicitno tiče evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana.
 
"Došla sam da vas podržim i ohrabrim i da kažem da je važno da ostanete na ovom putu. Mi svi radimo na pristupanju, to je težak posao, nekada nailazimo na prepreke, ali najvažnije je da pokažemo da se držimo trasiranog smera. Naša poruka je: želimo vas u Evropskoj uniji", rekla je Fon der Lajen.
  • @Gospodin licemer

    30.09.2021 23:44
    @Vera, & & @Bnd
    jedno jedino pitanje:

    Koliko poglavlja je Srbija zatvorila???
    Šta bi sa pravosuđem, slobodom medija, slobodnim izborima? Šurujete s Rusima, Kinezima i svim diktatorima na kugli zemaljskoj pa i mađarskim itakvi oćete u Evropu????
  • Zdravko

    30.09.2021 23:29
    EU ne mrzi Srbe, shvatite to. Eno ih pola miliona Srba žive i rade u EU, tamo su zasnovali porodice i tamo im rastu deca. Ne, EU ne mrzi Srbe nego Srbiju.
  • Gospodin licemer

    30.09.2021 10:53
    Ta ista licemerna EU godinama tolerise Vucica.
    Cak je nekoliko puta odbijala dijalog sa ovdasnjom opozicijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.