Protest meštana okoline Čačka: Država im oduzima zemlju zbog auto-puta, oni sumnjaju u namere

Više od 100 meštana sela iz okoline Čačka i Kraljeva protestovalo je danas ispred zgrade aerodroma "Morava" u Lađevcima jer im država oduzima zemlju za izgradnju auto-puta i za proširenje aerodroma.
Meštani čačanskih sela Baluga, Stančići i okolnih sela bune se zbog namere države da im trajno oduzme zemlju za deponovanje materijala i pozajmišta u toku radova na izgradnji auto-puta Preljina - Pojate, čija trasa prolazi kroz njihova sela.
 
Oni pitaju zašto im se zemlja trajno oduzima, odnosno da li može da im bude vraćena nakon završenih radova na izgradnji deonice auto-puta.
 
Ti meštani ističu da nisu zadovoljni cenom koju im država nudi za hektar zemlje i oni sumnjaju da će im ta zemlja biti oduzeta ne za deponovanje materijala, već za eksploataciju šljunka.
 
Prema njihovim informacijama, sa jednog hektra zemlje može da se uzme šljunak čija je vrednost 50 puta veća od cene koju im država nudi za hektar. 
 
Meštani ističu da je ugrožena egzistencija poljoprivrednih proizvođača koji nisu bili zadovoljni cenom koju im je ponudila država za oduzetu zemlju za izgradnju auto-puta.
 
Oni su zbog toga podneli tužbe nadležnim sudovima i država je saglasna da im plati po ceni koju odredi sud, ali sudski procesi još uvek nisu završeni.
 
"Sada nemamo ni zemlju, ni novac", ističu meštani sela Baluga.
 
Za proširenje piste koja će biti duga četri kilometra i izgradnje kargo centra biće uzeto oko 400 hektara plodne zemlje u tri sela oko aerodroma Morava.
 
Samo u selu Obrva biće oduzeto oko 350 hektara zemlje, a oko trideset domaćinstava moraće da se iseli iz svojih kuća i da napusti imanje.
 
Meštani su nezadovojni i cenom koja im je ponuđena za zemlju koja će biti eksproprisana za proširenje aerodroma i ističu da je ona četiri puta manja od realne vrednosti.
 
Meštani tih sela ističu da je pre deset godina sa aerodroma u Lađevcima poleteo prvi civilni avion, a da je danas više meštana protestovalo zbog oduzimanja zemlje nego što je taj aerodrom imao letova za deset godina.
 
Protest je trajao od 12 do 13 časova i protekao je bez incidenata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.