Stanje demokratije u Srbiji: Na putu smo ka dnu, ni EU nije garant

Na panelu "Stanje demokratije u Srbiji 2021" saopšteno je danas da je Srbija po pitanju demokratije "na putu ka dnu" i da ni članstvo u Evropskoj uniji nije garant za demokratsko društvo.
 Stanje demokratije u Srbiji: Na putu smo ka dnu, ni EU nije garant
Foto: Pixabay
Direktor Centra savremene politike i koautor izveštaja Nikola Burazer izjavio je da je ovo peti po redu izveštaj o stanju demokratije u Srbiji i da se stanje "iz godine u godinu pogoršava".
 
"Izveštaj iz 2020. godine je bio najnegativniji od svih koje smo objavljivali, počev od izbora do lošeg odnosa sa medijima. Ovogodišnji izveštaj pokazuje da je Srbija po pitanju demokratije u stagnaciji, u poslednjih godinu dana nije došlo ni do kakvog napretka", kazao je on na predstavljaju izveštaja u Aeroklubu.
 
Prema njegovim rečima, sloboda medija se nameće kao najvažnije tema, zbog čega Srbija i "pada" na listi demokratskih zemalja, kome doprinosi i Parlament, koji je, kako je on ocenio, postao "poligon za napade na medije i civilno društvo".
 
Izvršni direktor Beogradske otvorene škole Miodrag Bjeletić kazao je da ovaj izveštaj ima istu funkciju kao i 5. oktobar 2000. godine, a to je da opomene građane Srbije da "nešto nije u redu".
 
On je najavio da će sredinom novembra biti predstavljen dokumentarni film koji je rađen na osnovu ovog izveštaja.
 
Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević smatra da su se građani Srbije "pomirili" sa stanjem demokratije u zemlji.
 
"Ušli smo u fazu stagnacije i više nije šokantno ako čujemo da u Srbiji vlada hibridni režim i drugo. Kao da smo se pomirili sa stanjem u državi", rekao je on.
 
On je dodao da su iz navedenih razloga prolećni izbori bitni, jer će pokazati "pravu sliku demokratije", ali Spasojević je ocenio da je opozicija "izgubila snagu pod napadima režima".
 
Izveštaj Evropske komisije naveo je da su mediji u Srbiji pokazatelj da nema nikakvog napretka u Srbiji po pitanju demokratije, a profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević ocenila je da je to pokazatelj da je "potrošeno vreme i da smo društveno nesposobni".
 
"Posle 2000. godine imali smo veći iskorak, ali od 2012. godine je krenulo u suprotnom smeru", rekla je ona.
 
Milivojević je dodala da, kada je reč o slobodi medija u Srbiji, "država ulazi, ne na velika vrata, nego na sva vrata". Prema njenim rečima, politička i biznis elita su se povezale i kontrolišu medije.
 
"Ovde su regulatori potpuno kontrolisani. Svi su paralisani i ne mogu da se suprotstave političkim interesima", smatra profesorka.
 
Programska direktorka Građanskih inicijativa Bojana Selaković rekla je da se Srbija već 21 godinu "vrti u začaranom krugu".
 
"Ranije je civilno društvo imali veliku ulogu u dostizanju demokratije. Sada je civilno društvo heterogena skupina koja je i doprinela ovom stanju demokratije", istakla je ona.
 
"Stanje demokratije u Srbiji 2021" peti je po redu godišnji izveštaj iz senke koji Centar savremene politike/European Western Balkans objavljuje na ovu temu, a pokriva period od oktobra 2020. do septembra 2021. godine u pet oblasti - izbori, rad parlamenta, upravljanje, civilno društvo i sloboda izražavnja.
  • Yip Man

    06.10.2021 13:00
    Лиманац
    Слика и прилика постпетооктобарске Србије.

    Ne, nego je slika i prilika ove vlasti poslednjih 10 godina. Ali, dobro, mora se zaraditi i sendvic.
  • ××

    06.10.2021 00:35
    Demokratija, izlizana fraza nesposobnih ljudi.
  • Preambula

    05.10.2021 23:51
    Ima nacina da se to resi. Dobro planiranje i napred .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.