Danas lokalni izbori na Kosovu

Na Kosovu i Metohiji danas se održavaju lokalni izbori na kojima građani biraju gradonačelnike i odbornike u 38 opština.
Centralna izborna komisija (CIK) verifikovala je 89 političkih subjekata koji učestvuju na izborima, od kojih su 32 političke stranke i koalicije, 33 građanske inicijative i 23 nezavisna kandidata.
 
Na lokalnim izborima učestvuje ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština, navodi Kosovo onlajn.
 
Srpska lista ima kandidate za gradonačelnike u 11 opština - svih 10 sa srpskom većinom i u Obiliću, dok četiri kandidata imaju građanske inicijative "Srpska narodna sloga", "Narodno jedinstvo", "Narodna sloga" i inicijativa "Sloboda". Četiri kandidata nastupaju samostalno.
 
Prema podacima CIK-a pravo glasa ima 1.885.448 građana.
 
Lokalno rukovodstvo bira se na četiri godine, a izbori će, prema ocenama analitičara, biti prvi test za pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija koji je na parlamentarnim izborima u februaru ove godine ubedljivo pobedio osvojivši više od 50 odsto glasova.
 
Članovi biračkih odbora i posmatrači izbora treba da dostave dokaz da su vakcinisani najmanje jednom dozom vakcine ili da su negativni na virus korona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.