Ministarstvo prosvete: Onlajn nastava samo ako bi situacija bila znatno pogoršana

Ministarstvo prosvete saopštilo je da bi onlajn nastava u svim školama, što je spomenuto na Kriznom štabu, mogla da se uvede isključivo ako bi "ključni parametri pokazali znatno pogoršanje situacije".
Ministarstvo prosvete: Onlajn nastava samo ako bi situacija bila znatno pogoršana
Foto: 021.rs (arhiva)
Ministarstvo je podsetilo da će se naredne nedelje u četiri lokalne samouprave u Srbiji nastava za srednjoškolce odvijati po kombinovanom modelu.
 
"Tim za škole sagledao je sve pokazatelje i doneo odluku o uvođenju kombinovanog modela nastave u srednjim školama u četiri lokalne samouprave. Eventualna odluka o uvođenju onlajn nastave u svim školama na sastanku Tima za škole mogla bi biti doneta isključivo u slučaju da parametri pokažu znatno pogoršanje u svim jedinicama lokalne samouprave", naveli su iz Ministarstva prosvete.
 
Navode da je ovonedeljna analiza pokazala da je "samo u 136 (11 odsto) osnovnih škola procenat zaraženih učenika iznad 1,5 odsto".
 
U 466 osnovnih škola, odnosno u 39 odsto, nije bilo nijednog zaraženog đaka, dok je 169 (14 odsto) škola prijavilo po jedan slučaj, navodi se u saopštenju.
 
U srednjim školama, procenat pozitivnih učenika veći od 1,5 odsto prijavljen je u 85 škola što je 16 odsto srednjoškolskih ustanova, u 99 (19 odsto) nema zaraženih đaka, dok je samo po jedan pozitivan u 81 školi.
 
Navode i da je ministar Branko Ružić pozvao članove zdravstvenog dela Kriznog štaba na sledeći sastanak Tima za škole, kako bi zajedno sagledali situaciju i doneli odluku za naredni period.
 
Naglašavaju da se, na žalost, deca i zaposleni najviše zaraze van škola i da upravo zato opet mole građane da se vakcinišu u što većoj meri, da se deca izoluju pri pojavi bilo kakvih simptoma i slučajeva oboljevanja u okruženju jer se jedino tako omogućava da deca uče u školama.
 
Tvrde da "Ministarstvo, kao i uvek do sada, nije samo donosilo odluku o školama, već je pre svega uvažavalo stav zdravstvenog dela Kriznog štaba".
 
Podsetimo, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je u petak za N1 da je "malo začuđen" odlukom o modelu nastave od ponedeljka. 
 
"Naš kolega pedijatar je na Kriznom štabu rekao da je neophodno ići na onlajn sistem, mi smo ga podržali, očigledno da je Tim za škole procenjivao na drugi način", rekao je Tiodorović.
  • Dragan

    24.10.2021 08:28
    E
    Koliko lap roditelja je sposobno da kupi laptoo za učenje na daljinu ?Alo dve plate treba za laptop.Drugo mogli su štampati uđbenike a ne farbati istoriju.Mi smo nekad kad nema nasravnika dobijali odgovor"pročitajte u svijim uđbenicima od- do strane i to je sve.Androidi nisubza učenje a internet na njima preskup (min 6000 mesečno).
  • Fox

    24.10.2021 01:19
    Nekoliko desetina mrtvih je najmanje što možemo da podnesemo da bi škole normalno radile.
  • Mama

    24.10.2021 00:20
    E hvala bogu da bar Ministarstvo prosvete ima neki integritet i da shvataju značaj obrazovanja i besmisao sporadičnog zatvaranja! Škole treba da budu poslednje što će se zatvoriti, a ne prvo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija