Novine i 50 puta dnevno prekrše Kodeks

Savet za štampu saopštio je da, na osnovu redovnog monitoriga, novine i 50 puta dnevno prekrše Kodeks novinara Srbije.
Novine i 50 puta dnevno prekrše Kodeks
Foto: Pixabay
Dodaje se da se najveći broj ogrešenja o profesionalne standarde odnosi na odredbe iz poglavlja Odgovornost novinara i Istinitost izveštavanja, a "rekorder" po broju prekršaja za sada je list "Alo".
 
U saopštenju je navedeno da redovni monitoring 10 dnevnih novina sa nacionalnom pokrivenošću "pokazuje drastičan porast broja slučajeva u kojima dnevni listovi krše odredbe Kodeksa novinara Srbije".
 
Tokom septembra 2021. zabeležena su 993 teksta u kojima je prekršena bar jedna odredba Kodeksa, što je znatno više u odnosu na septembar lane, kada ih je bilo 661 kao i septembar 2019. i 2018. (773 i 772).
 
Precizira se da je ovog septembra bilo znatno više kršenje Kodeksa u odnosu na isti mesec 2017. kada su zabeležena 583 prekršaja.
 
"Veći broj prekršaja Kodeksa novinara u odnosu na prosečan utvrđen je i u julu i avgustu 2021. a isti trend je nastavljen i tokom oktobra, kada je nekoliko puta zabeleženo više od 50 prekršaja dnevno", navodi se u saopštenju.
 
Savet za štampu je pozvao kolege da, imajući u vidu značaj i uticaj medija na svakog građanina pojedinačno, ali i na društvo u celini, povedu računa o načinu izveštavanja.
 
Posebno je apelovano na uzdržavanje od objavljivanja uznemirujućih sadržaja, kršenja pretpostavke nevinosti, otvorenog političkog svrstavanja i targetiranja pojedinaca i grupa.
 
Saopštenje Saveta za štampu se odnosi na rezultate za prva tri meseca ovogodišnjeg monitoringa 10 dnevnih novina sa nacionalnom pokrivenošću.
 
Savet za štampu je najavio da će konačne rezultate šestomesečnog monitoringa deset dnevnih novina objaviti u januaru 2022.
  • Crni007

    25.10.2021 19:03
    ,?
    Zar je to nešto novo? Svaki dan vidimo kako nas lažu ili nam plasuraju laži. Bila bi vijest da se drže kodeksa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.