Gde su osnivači SNS-a 13 godina kasnije: Vučićeva "čistka" konkurencije

U vreme nastanka Srpske napredne stranke u Predsedništvu iste sedelo je dvadesetak ljudi, koji su bili i njeni osnivači, većina njih danas praktično nema funkciju u ovoj partiji.
Gde su osnivači SNS-a 13 godina kasnije: Vučićeva "čistka" konkurencije
Foto: 021.rs
Njihova imena nigde nisu zvanično istaknuta, a može se reći da je većina njih kao i sa sajta SNS, nestala i iz javnog života, piše Nova.rs.
 
Sudeći prema retkim svedočenjima onih koji su stranku stvarali, da se zaključiti da su brzo skrajnuti, mahom zbog neposlušnosti.
 
Današnji lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić nije to bio na početku, ali je na tom putu, "počistio" svu konkurenciju, ili one koji su zaličili kao potencijalni rivali u borbi za tron stranke sa najvećim apsolutnim brojem članova u Evropi.
 
Na isti način na koji se obračunava sa političkim neistomišljenicima i svima onima koji su sebi dali za pravo da kritikuju vlast i o tome javno progovore, Vučić se obračunavao i u sopstvenoj stranci.
 
"Prvi članovi Predsedništva SNS bili su Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Brana Crnčević, Jorgovanka Tabaković, Oliver Antić, Milan Bačević, Božidar Delić, Borislav Pelević, Gojko Radić, Branislav Blažić, Radoš Ljušić i drugi", pisao je Radoš Ljušić prošle godine u Danasu.
 
On je tada naveo i da u stranci ne postoje zapisnici, te je rekao da je teško zamisliti jednu veliku i moćnu stranku koja nema spisak Predsedništva, aludirajući upravo na SNS.
 
"Crnčević i Blažić su preminuli, Delić je otišao, Antić je podneo ostavku, Cvijan, koji je kooptiran kasnije, oteran je naglavačke, a mene su, kako bi Vuk rekao, 'na lijep način išćerali'. Ostali su skrajnuti, što dalje, da se ne vide, i da se ne čuju!”, poručio je tada Ljušić.
 
Gde su danas, 13 godina kasnije, osnivači SNS?
 
Prvi predsednik SNS, ali i prvi predsednik države iz redova SNS Tomislav Nikolić, nakon što je "odradio" svoje poslat je u (ne)dobrovoljnu penziju. Da bi bio predsednik države, odrekao se kao što Ustav i nalaže funkcije predsednika stranke.
 
Na sledećim izborima za predsednika se odrekao i ponovne kandidature, kada je procenjeno da će Aleksandar Vučić biti bolji kandidat. Sve funkcije zadenuo je za pojas, piše portal Nova.
 
Osim ove koju i dalje, zvanično, obavlja a to je funkcija predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom. 
 
Pored ove utešne nagrade, dobio je i predsedničku vilu na korišćenje, čiji mesečni troškovi održavanja građane Srbije koštaju oko 400.000 dinara.
 
Kakvu je sudbinu doživeo Vladimir Cvijan saznali smo nedavno, on više nije među živima.
 
Zapravo, što se osnivača tiče, može se reći da je "opstala" samo guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.
 
Vučić: SNS nije proizveo 50 drugih partija,  vrata stranke su svima otvorena
 
Na večerašnjoj konferenciji za štampu Vučić je poručio da će u stranci uvek pokazivati poštovanje prema njenim osnivačima, ali i da vrata iste moraju biti otvorena za nove članove.
 
"Ponosan sam na činjenicu da SNS nije proizvelo 50 političkih partija kao što je to slučaj sa Demokratskom strankom. Sutra ni ja neću biti na čelu stranke ali ću biti uz nju, cilj je da omogućimo mlađim ljudima da dođu, a ne da se držimo od početka isti ljudi", rekao je Vučić.
 
On je dodao i da je zadatak ljudi u SNS-u da vrata stranke otvore za sve, a ne da se zatvaraju.
 
"Uvek pokazujemo poštovanje prema ljudima koji su osnivači ali dolaze nove generacije", zaključio je Aleksandar Vučić.
  • Burić

    27.10.2021 20:05
    5G
    Zadnja prodaja imovine u bečeju protekla tako što je parcela kod luk - oila prodata za 3 miliona kao najniza ponuda a ne za max ponudu od 12 miliona .Nadam se da ce dvojac radojević - tošić da uplate 9 miliona razlike u budžet opštine !!!
  • AntiSNS

    27.10.2021 14:58
    @Дале
    Kakvo autonomastvo? 30 godina se pljacka Vojvodina najstrasnije, ona je taoc okupatora... pogledaj puteve po Vojvodini, a Vojvodina hrani ceo Balkan ivecito daje nesto, kada ce nesto dobiti zauzvrat?
  • Дале

    27.10.2021 12:03
    Зашто???
    RV
    27.10.2021 • 09:18
    @P1
    Nije to lose, rasturio/unistio je institucije Republike, sto je prvi preduslov za teritorijani raspad Srbije. Vojvodina tada treba sama da ide prema EU, prema civilizovanim narodima bez beogradskog primitivnog sljama.

    Па зар на сваку вест мора да се потенцира аутономаштво???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.