EPS: Važno je da posedujemo zaštićeni komunikacioni sistem

Elektroprivreda Srbije (EPS) danas je saopštila da nije nabavljala nikakve specijalne mobilne telefone i aparate, već softver za zaštitu mobilnih telefona koji još nije koristila.
EPS: Važno je da posedujemo zaštićeni komunikacioni sistem
Foto: 021.rs
"Nabavljeno je softversko rešenje, a ne mobilni telefoni i apsurdno je porediti ovo softversko rešenje sa mobilnim telefonima SKY ili SKY aplikacijom, što se zlonamerno i potpuno laički izokreće, sa namerom da privuče što veću pažnju", navodi se u saopštenju EPS-a povodom pisanja BIRN-a da je ta kompanija krajem 2019. nabavila programe za enkripciju telefona za koje stručnjaci kažu da pružaju bolju zaštitu od SKY, softvera koji su koristile kriminalne grupe.
 
EPS tvrdi da softver nabavljen 2019. nije korišćen, jer se do danas nije pojavila potreba za tim.
 
"Nabavka je sprovedena u slučaju potrebe i zbog obaveza koje su propisane zakonom u delu mera zaštite IKT sistema", ističe se u saopštenju EPS-a.
 
Na zvaničnom portalu javnih nabavki EPS je 14. avgusta 2019. objavio poziv za javnu nabavku softvera za zaštitu mobilnih telefona.
 
"Javna nabavka je objavljena u otvorenom, svima dostupnom postupku, kako je to odredjeno Zakonom o javnim nabavkama i nije objavljena 'ispod radara javnosti' kako se tvrdi. Kompletna konkursna dokumentacija je bila javno dostupna u roku koji Zakon o javnim nabavkama nalaže, a takođe i danas sva dokumenta u vezi sa ovom javnom nabavkom nalaze se dostupna na portalu javnih nabavki", naveo je EPS.
 
Istaknuto je da je EPS elektroenergetski sistem odgovoran za energetsku bezbednost i nezavisnost Srbije i da bi svaka zloupotreba podataka i informacija ili njihovo neovlašćeno korišćenje imalo višestruke posledice po energetsku sigurnost zemlje.
 
"Komunikacioni rizik postoji u energetskim poslovima sa AP Kosovo i Metohija, gde je važno da EPS poseduje zatvoreni i zaštićeni komunikacioni sistem. Takođe, u sastavu EPS-a nalaze se i hidro potencijali koji su blizu graničnih oblasti i važno je u budućnosti obezbediti zaštićenu komunikaciju kao deo bezbednosnog mehanizma", navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da primenu zaštite na komunikacionim uređajima, odnosno zatvorene sisteme komunikacija koriste energetske kompanije u Finskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Italiji, Grčkoj, Ukrajini, Švajcarskoj, SAD, kao i kompanije poput RWE i EDF. Ta zaštita se koristi, kako je objašnjeno, primarno za korporativnu internu komunikaciju zatvorenog tipa kao sastavni deo bezbednosnog mehanizma, ali i kao poseban stepen zaštite u vanrednim uslovima.
 
Kako je podsetio EPS, Zakonom o informacionoj bezbednosti odredjeno je da su IKT sistemi od posebnog značaja sistemi u energetici koji se koriste za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije, proizvodnju i preradu uglja, što su delatnosti EPS-a. Takođe, Zakonom o informacionoj bezbednosti EPS je određen kao IKT sistem od posebnog značaja za Srbiju, a poseduje i Rešenje o upisu u evidenciju IKT sistema od posebnog značaja koju vodi Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije.

Teme

EPS
  • Mentol

    28.10.2021 11:09
    A kojim softverom štitite prenosni energetski sistem, jer kad neko kuče zapiša banderu, celo mesto nema struju.
  • Elektra

    27.10.2021 23:56
    Šnjur
    Naj važnije je da smo živi i "zdravi",ostalo je dim ...
  • Ааа

    27.10.2021 19:20
    Мало се врда чини ми се
    Једно су подаци у затвореном систему, друго је сам програм за мобилне...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.