Šta kad kolege sa simptomima kovida dolaze na posao?

Radnik kome kolega sa simptomima kovida dolazi na posao i odbija da se javi lekaru ili, još gore, zna a krije da je kovid pozitivan, ima mogućnost da se, za pomoć, obrati na nekoliko adresa.
Šta kad kolege sa simptomima kovida dolaze na posao?
Foto: Pixabay
Najpre može, prema rečima Maria Reljanovića sa Instituta za uporedno pravo, da obavesti – poslodavca.
 
"A ako to ne prozvede rezultat može obavestiti i sanitarnu inspekciju", ukazuje Reljanović za portal N1.
 
Poslodavac, dodaje, sa svoje strane može uputiti zaposlenog na zdravstveni pregled, u skladu sa propisanim merama za zaštitu stanovništva prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
 
"Poslodavac tog radnika, međutim, ne može naterati da obavi zdravstveni pregled, a još manje mu može narediti da rezultate pregleda saopšti poslodavcu, budući da se radi o naročito osetljivim podacima o ličnosti. Poslodavac, međutim, u slučaju da sumnja na zarazu može o tome obavestiti sanitarnog inspektora. Ovakvo rešenje je daleko od idealnog, ali se zakonodavac očigledno vodio zdravim razumom i nije predvideo da neko ko je ozbiljno bolestan i zarazan može insistirati na tome da nastavi da dolazi na posao", ističe Reljanović.
 
Sagovornik portala N1 kaže da je dolaženje na posao sa simptomima kovida (a bez negativnog rezultata testa na koronavirus) kršenje zakona i to Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakona o radu.
 
"Poslodavac bi mogao da otkaže ugovor o radu tom licu zbog nepoštovanja radne discipline", objašnjava Reljanović.
 
Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Ranka Savić, za portal N1 ističe da u zemlji u kojoj "ne cvetaju ruže" i u kojoj nije blagostanje kako to govore predstavnici vlasti, veliki broj radnika krije da je zaražen.
 
"To su, pre svega, oni sa blažim simptomima, koji ne žele da idu na bolovanje sa 65 odsto primanja", navodi Savić.
 
Ona ističe da su mnogi poslodavci uveli stimulaciju za one koji nisu bili na bolovanju, pa je i to jedan od razloga zašto i zaraženi dolaze na posao. Veliki problem je, dodaje, to što mnogi zaposleni olako shvataju ovu pandemiju.
 
"Njima je bitnije da budu u dobrim odnosima sa kolegom, da ne prijavljuju direktoru, a ne shvataju šta time čine", navodi sagovornica portala N1. ASNS je, kaže, uputila dopis svim svojim članicama.
 
"Tim dopisom smo pojasnili, ali i apelovali na zaposlene da budu odgovorni, da štite i sebe i druge, da ne tolerišu dolazak na posao onih koji su pozitivni. Praktično smo im rekli – država ništa ne preduzima. Prepušteni ste sami sebi. Budite odgovorniji od naše vlasti i Kriznog štaba", navodi Ranka Savić.
 
Postoje i slučajevi da bolesnog radnika – sa simptomima ili potvrđenim kovidom – poslodavac prisiljava da dolazi na posao jer "nema ko da radi". Mario Reljanović ističe da je tako nešto – nedozvoljeno.
 
"Zaposleni svakako može da prijavi poslodavca inspekciji rada, ali i sanitarnoj inspekciji. Ukoliko se kovid pozitivan radnik zatekne na mestu rada, to predstavlja prekršaj i prema Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, ali i prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti", pojašnjava Reljanović.
 
Sindikat je, navodi Ranka Savić, imao slučajeve da poslodavac insistira na skraćenju bolovanja zaposlenog čim su prošli simptomi kovida-19.
 
"Poslodavac nema pravo ni na to, jer je oporavak od zaraze u velikom broju slučajeva dugotrajan", ukazuje sagovornica N1.
  • Pićuka

    29.10.2021 17:20
    Kao prvo simpomi kovida se u ne razlikuju od gripa ili prehlade ili stomačnog virusa. Znači kolega apriori nije kovid pozitivan. Od kolege je neodgovorno što ne poseti lekara. 30% onih koji sumnjaju na kovid su pozitivni. Priča je besmislena u tom kontekstu da ima simptome kovida. Ja sam pre četiri godine imao grip kada sam izgubio čulo ukusa.
  • Mirka

    29.10.2021 13:55
    Gde se u NS vade antitela u drzavnoj ustanovi i koliko kosta?
  • Danijela

    29.10.2021 12:45
    @Nenad Ovo je potpuno netačno a normalno bi bilo da niko bolestan ne dolazi na posao! Itekeko pozitivni dolaze, šetaju, šire virus i ljudi se zaražavaju!
    Isti oni, koji su to radili i pre ovog virusa!
    I nažalost, kontrole nema, svi vide i ćute! Tako da, ne treba širiti dezinformacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.