USAID proslavio 20 godina saradnje i partnerstva sa Srbijom

Ove godine, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obeležava 20 godina partnerstva sa Srbijom.
Od 2001. godine, USAID je uložio 882 miliona dolara namenjenih podršci ekonomskom i demokratskom razvoju Srbije, što je deo od 1,2 milijarde dolara ukupne pomoći američke vlade u tom periodu.
 
U saradnji sa Vladom Srbije, privatnim sektorom i civilnim društvom, USAID je realizovao hiljade aktivnosti širom zemlje u cilju unapređenja životnog standarda, otvaranja novih radnih mesta i pružanja podrške nastojanjima Srbije da postane članica Evropske unije, navodi se u saopštenju povodom obeležavanja 20 godina saradnje i partnerstva sa Srbijom.
 
Kako se navodi, postojeći programi USAID-a pomažu privredi Srbije da bude konkurentnija; rade na jačanju vladavine prava; rade na unapređenju sposobnosti državnih institucija da služe građanima; podržavaju slobodne medije i civilno društvo; i pomažu u borbi protiv korupcije. USAID je takođe obezbedio više od devet miliona dolara pomoći Srbiji da se izbori sa posledicama pandemije virusom COVID-19.
 
Ova pomoć obuhvatala je nabavku ambulantnih vozila, medicinske opreme i kontejnera za testiranje do saradnje sa Crvenim krstom Srbije i UNICEF-om kako bi se pomoglo najugroženijim porodicama da se izbore sa ovom krizom. 
 
"USAID sa ponosom obeležava ovaj izuzetno važan jubilej i proslavlja dvadeset godina partnerstva između američkog i srpskog naroda. Veoma nas raduje napredak koji smo napravili u prethodne dve decenije i što smo uspeli da pokrenemo reforme koje su imale odjeka u svim segmentima društva. U saradnji sa Vladom Srbije, privatnim sektorom i organizacijama civilnog društva, misija USAID-a realizovala je na hiljade projekata u svim delovima Srbije kojima je građanima Srbije pomogla u ostvarivanju pozitivnih promena i sjajnih ideja, otvaranju novih radnih mesta i razvoju lokalnih zajednica. U prethodne dve decenije, USAID je izgradio snažna partnerstva koja su nam pomogla da pokrenemo reforme koje su Srbiji potrebne kako bi postala lider ekonomskog razvoja i stabilnosti na Balkanu. Nastavljamo da zajedno stvaramo i u periodu koji je pred nama", izjavila je Suzan Fric, direktorka misije USAID-a u Srbiji.
 
 
 Foto: Darko Radulović
 
Ključni rezultati podrške USAID-a od 2001. godine obuhvataju sledeće: 
  • U saradnji sa lokalnim zajednicama, realizovali su 5.000 projekata između 2001. i 2007. godine. Ovi projekti, koje su same lokalne zajednice odabrale, obuhvatale su renoviranje škola, vrtića i mesnih zajednica sve do izgradnje puteva i jednog mosta. 
  • Pomogli su osnivanje Nacionalne alijanse za lokani ekonomski razvoj (NALED) kako bi se uspostavio dijalog između kompanija, lokalnih samouprava i relevantnih državnih institucija na unapređenju poslovnog okruženja.
  • Kroz Opportunity banku, obezbedili su da mikro i mala poljoprivredna preduzeća dobiju pristup finansiranju. Odobreno im je preko 785 miliona evra kredita što im je pomoglo da otvore novih 56.000 radnih mesta i da zadrže 280.000 radnih mesta. Podrška agrobiznisima da osvoje nova izvozna tržišta i uspeju na njima donelo je novih 120 miliona dolara vredne prodaje srpskih poljoprivrednih proizvoda. 
  • Pomogli su da 83 opštine uvedu e-upravu i osnovali smo 32 Uslužna centra za građane. 
  • Saradnjom sa sudovima, pomogli su im da smanje broj starih predmeta za 50 odsto i da unaprede efikasnost i transparentnost u radu.
  • Podržali su više od 500 organizacija civilnog društva kako bi realizovali pozitivne promene u svojim sredinama.
  • Sarađivali su sa preko 250 medija kako bi pomogli na unapređenju profesionalizma u radu i osnaživanju njihove finansijske održivosti.   
 
Više informacija o važećoj Strategiji USAID-a u Srbiji potražite na OVOM LINKU.

Teme

USAID

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.