Kovid redari: Neki pokazuju QR kodove supruge, ne znamo šta da radimo ako neko neće da izađe

Gosti koji ne poseduju zeleni sertifikat posle 22 sata ne mogu da borave u ugostiteljskim objektima.
Kovid redari: Neki pokazuju QR kodove supruge, ne znamo šta da radimo ako neko neće da izađe
Foto: 021.rs
U većini lokala kovid redar je neko od zaposlenih. Zbog spiska zaduženja niko se baš ne raduje ovoj smeni. Kako prenosi RTS, u omladinskim zadrugama i na sajtovima za zapošljavanje postoji potražnja za onima koji bi radili taj posao, ali odziv je slab.
 
Nikola Tabajica, kao kovid redar u restoranu, počinje da radi već u 19h. One koji su već u lokalu upozorava na nove propise, a onima koji tek ulaze kontroliše kovid propusnice.
 
"Dešavalo se da nam ljudi donose QR kodove od supruge ili od ćerke ili od bilo koga, gde piše žensko ime i prezime i pokušavaju da uđu u restoran", priča Tabajica.
 
Gost koga inspekcija zatekne bez propusnice platiće 5.000 dinara, a vlasnik lokala i do 300.000 dinara. Može da bude kažnjen i kovid redar, mada on može samo da upozorava i opominje.
 
"Ukoliko neko neće da pokaže kovid propusnicu ili je nema mi smo dužni da ga zamolimo da izađe. Međutim, i tu mogu postojati problemi u smislu da neko ne želi da napusti lokal i u tom slučaju ne znamo šta da radimo", navodi za RTS Igor Vajović, muzički urednik i kovid redar u jednom lokalu.
 
Za razliku od svojih kolega, Jovan Nauzerović, kovid redar na pijaci, ne mora da traži dokaz o vakcinaciji ili preležanom kovidu, ali je dužan da upozorava kupce da nose maske.
 
"Znači, samo kulturno, bez svađe, izvinjavamo se, molim vas stavite masku i to je naša dužnost. Kako oni reaguju, to je različita paleta, neko kaže da je zaboravio, neko mahne rukom, kao prolazi, ima i ko kaže da neće. U većini slučajeva se poštuje, ali uvek imate i one koji jednostavno ne prihvataju", priča Nauzerović.
  • Evo resenja

    01.11.2021 11:06
    Prosta stvar - zovite policiju.
    Ukoliko neko svesno i namerno krsi propise i rizikuje osim licne kazne da napravi ogroman trosak firmi i zaposlenom gde je dosao, treba da bude udaljen i sankcionisan. Nebitno je da li je u pitanju sujeta ili stvar licnog uverenja, u to ne treba ni ulaziti.
    Posto zaposleni moze samo kulturno da opominje, policija moze da izadje, napravi zapisnik, napise kaznu i udalji iz restorana.

    I ne prolazi prica o "stalnom gostu od koga se zivi", jer onaj ko ti direktno i svesno udara na poslovanje i finansije nije neko sa kim mozes i trebas imati dobru poslovnu saradnju i cuvati ga u korist svoje stete.
    Jednostavna stvar.

    I isto vazi i za policiju ukoliko se ne bi odazivala na takve pozive - ime, prezime i brij znacke osobe koja je poziv primila, i sutradan prijava zbog neizvrsenja sluzbene duznosti. Da se vidi zasto se nije izaslo na teren, po cijoj odgovornoscu i da ta osobabude sankciona.
    Moze vrlo lepo i lako red da se uvede, potrebno je samo malo volje. Zaista ne razumem to "ne znamo sta da radimo", fakticki, sve drugo sem navedenog bi bilo pogresno.
  • Tulipan

    31.10.2021 16:56
    večera
    Ne znam koliko vi poštujete sebe dok jedete,ali kad bi inspekcija tražila covid propusnicu usred mog jela biftek sa kajmakom,viljuškom i nožem bih napao tog koji bi mi tražio.Jbg,zakon prirode:"Ne diraj lava-kralja džungle dok jede!"
  • Ns

    31.10.2021 14:36
    Prosto neće da se zamere gostima od kojih žive. Mislim da je kazna za goste blaga a za ugostitelje prevelika jer su dovedeni u nezavidan položaj. Kada bi kazna bila 50.000 dinara za biravak bez maske onda bi imalo smisla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.