Vučić: Srbija bi mogla da kupi udeo u mađarskoj nuklearki

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Glazgovu, gde se održava globalni samit o klimi, da bi uskoro trebalo da se sastane sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.
Vučić: Srbija bi mogla da kupi udeo u mađarskoj nuklearki
Foto: 021.rs
Vučić bi sa Orbanom razgovarao o mogućnosti da Srbija kupi određeni vlasnički udeo u mađarskoj nuklearki Pakš.
 
Aleksandar Vučić je rekao za Pink da bi Srbja mogla da kupi pet, 10 ili 12 odsto udela u toj nuklarki.
 
Takođe, kazao je da je Srbija zainteresovana i za druge nuklearke u regionu i da će videti i sa Bugarima da li bi možda od njih mogli da kupimo udeo.
 
Predsednik Srbije koji u Glazgovu učestvuje na Samitu o klimi Kop26, istakao je da se svet skupio na jednom mestu i da su pokrenute neke važne teme sa Ursulom fon der Lajen kako bi se govorilo o rešavanju pitanja cene električne energije i obezbeđivanja energetske sigurnosti.
 
Preneo da je uveren da će ona pozvati ministre energetike u Brisel, kako bi se razgovaralo o rešavanju problema cene električne energije i kako zajednički obezbediti sigurnost i energetsku bezbednost za budućnost naših zemalja. 
 
Dodao je da su razgovarali i o ceni gasa.
 
"Nešto su te cene niže posle Putinove reakcije na tržištu, ali je to i dalje veoma visoko i treba da vidimo šta ćemo po tom pitanju da radimo", rekao je Vučić.
 
U tom kontekstu ponovo je spomenuo pitanje nuklearnih elektrana, jer je to, kaže čista energija, pa je pitanje gde, kako i na koji način raditi i šta raditi sa nuklearnim otpadom.
 
"Pitanja klimatskih promena nameću se kao ključna" 
 
"Očigledno da se pitanja klimatskih promena nameću kao ključna. Živimo u globalnom selu i svi moramo da radimo iste stvari - da smanjujemo emisiju štetnih gasova, na stvaranju novih obnovljivih izvora energeije... trebaće nam više novca, ali će to biti za napredak ekonomije", rekao je Vučić.
 
Preneo je da je razgovarao sa mnogo ljudi u Glazgovu, i o političkim pitanjima, ali da je klima ono što muči svet.
 
"Tema klimatskih promena muči svet, posebno Afriku, Aziju i Juznu Ameriku, ali i Evropu. Mnoge promene ćemo morati da napravimo", rekao je Vučić.
 
"Verujem da ostavka Zaeva nije samo zbog izbora"
 
Predsednik Srbije izrazio je uverenje da ostavka makedonskog premijera Zorana Zaeva nije posledica samo rezultata lokalnih izbora u toj zemlji, već i izraz ličnog razočarenja u EU.
 
Vučić je rekao da je u razgovoru u Glazgovu sa liderima iz regiona bilo reči i o tome kako da se osnaži inicijativa "Otvoreni Balkan".
 
"Pričao sam sa ljudima iz regiona, sa Edijem Ramom, i o 'Otvorenom Balkanu', posle ostavke Zaeva, hoćemo li moći da čekamo, da vidimo šata ćemo i kako da uradimo... Razgovarali smo kako da dalje osnažimo inicijativu 'Otvoreni Balkan', da napredujemo", rekao je predsednik Srbije.
 
Izrazio je uverenje da ostavka Zaeva nije posledica samo rezultata na lokalnim izborima, već je usledila i zbog njegovog ličnog razočarenja razgovorima sa EU, budući da im je bilo obećano otvaranje poglavlja, ukoliko potpišu Prespanski sporazum, ali je to, ipak, izostalo.
 
"Razgovarali smo kako da se mi uvezujemo, da brže i više sarađujemo...", rekao je Vučić.
  • SNS cevbdzinica

    02.11.2021 13:44
    Hoces da dajes botovima radioaktivne sendvice da ti svetle u bojama zastave?
  • Bela

    01.11.2021 23:57
    @Ringispil apsurda
    Slazem se sa Vama u potpunosti.
    Ali jedan suludi potpis doprema u Srbiju nuklearni otpad a od Energije nista.
    Slazem se da smo u mogucnosti proizvoditi dovoljno potrebne Energije za Srbiju.
    Samo "neko" ima Interes da to zamagli,uzme debelu lovu i unistava Eko-sistem Srbije! I sve to uz osmeh!
    Muka mi je vise od ovih Budalastina i likova koji se navodno bore za zastitu i prosperitet Drzave.
  • ringišpil apsurda

    01.11.2021 20:53
    @ Bela
    Nama nuklearna energija i pripadajući otpad apsolutno nisu potrebni.
    Ali sektor energetike mora da vode mnogo ozbiljni stručnjaci. Nisu nama energetski sistem stavljali na noge stranci, sve isprojektovali i izgradili naši ljudi. Sistem održavali naši ljudi.
    Mi imamo gubitak 25% u sistemu, ne odnosi se na kradje struje, neko prodaje struju leti intenzivno našu.
    Novac treba uložiti u energetsku efikasnost zgrada, inženjerska komora već izdaje licence, to je ozbiljan posao. Imamo geotermalnu energiju, onda dve - tri reverzibilne HE.
    Sve to pričaju ozbiljni inženjeri a vidim i neka ozbiljnija ekološka udruženje.
    Umesto toga pravnik bez dana radnog staža, zorka koridorka, mali plagijator, oNo na čelu vlade, ministarstvo napunili politikolozima i menadžerima.
    Samo na trenutak zamislite situaciju u kojoj neki politikan partijaš opšte prakse ima mogućnost o odlučivanju o nuklearnoj energiji- otpad recimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija