Tončev: Nisam uticao na dodelu 136 miliona klubu koji vodi moj sin

Ministar bez portfelja Novica Tončev podneo je tužbu Upravnom sudu protiv odluke Agencije za sprečavanje korupcije.
Tončev: Nisam uticao na dodelu 136 miliona klubu koji vodi moj sin
Foto: Pixabay

Odlukom Agencije je utvrđeno da je on, dok je obavljao funkciju predsednika Skupštine opštine i odbornika u Surdulici, bio u sukobu interesa.

Prema toj odluci, Tončev je "teže povredio" Zakon o sprečavanju korupcije i "ostvario korist" za svog sina od 136 miliona dinara, koliko je fudbalski klub Radnik, na čijem je čelu sin bio, dobio iz opštinskog budžeta od 2016. do 2020. godine, piše Danas.

"Pokrenuo sam postupak pred Upravnim sudom protiv odluke Agencije budući da nije bilo nikavog sukoba interesa, pošto nisam bio član organa koji su donosili odluke o raspodeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima. Upravni sud još nije doneo odluku, ali je očekujem uskoro", rekao je Tončev za Danas.
 
On je precizirao da opština Surdulica preusmerava sredstva za sve sportske aktivnosti na osnovu Pravilnika o odobravanju i finansiranju programa kojima se zadovoljavaju potrebe građana u oblasti sporta i na osnovu Zakona o sportu.
 
Sportska udruženja iskazuju svoje potrebe kroz plan aktivnosti i finansijski plan, te podnose prijave za programe na osnovu Pravilnika.
 
"Komisija za sport na osnovu Pravilnika i tabele vrednovanja daje predlog Opštinskom veću, a Veće donosi konačnu odluku o raspodeli finansijskih sredstava sportskim udruženjima. Pritom, nijedno udruženje ne može da dobije više od 20 odsto ukupnih sredstava opredeljenih za sport. Nisam bio član te komisije, a ni Opštinskog veća kada je o tome odlučivano", rekao je Tončev.
 
Direktor Agencije Dragan Sikimić prethodno je doneo odluku kojom se utvrđuje da je dok je Tončev bio predsednik Skupštine opštine i odbornik u Surdulici, a u periodu od 25. maja 2016. do 8. jula 2020, Fudbalskom klubu "Radnik" Surdulica, čiji je zakonski zastupnik Stanislav Tončev, njegov sin, iz opštinskog budžeta isplaćeno ukupno 136.180.000 dinara.
 
"On je na taj način javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezano lice (njegovog sina, prim. aut.), čime je istovremeno ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje svoje funkcije, a da o sukobu interesa koji je imao u navedenim situacijama nije pismeno obavestio Agenciju za sprečavanje korupcije", navodi se u odluci Agencije, prenosi Danas.
 
U njoj se podseća da je javni funkcioner dužan da, prilikom stupanja na dužnost i tokom vršenja javne funkcije, a najkasnije u roku od pet dana pismeno obavesti Agenciju o sumnji u postojanje sukoba interesa ili o sukobu interesa koji on ili sa njim povezano lice ima.
 
Direktor Agencije mu je zbog ovakvih propusta izrekao meru "javnog objavljivanja odluke o povredi zakona".
 
Opširnije na portalu Danas
  • Mile rent-a mozak

    14.11.2021 10:32
    Moje dete nema veze sa fudbalom i nema pojma šta je milion evra.
  • Zzx

    13.11.2021 20:19
    QQ
    Ako je ovaj, bez portfelja, ovoliko "postigao", šta li tek rade oni sa portfeljom?
  • Z13

    13.11.2021 19:32
    Dno nam još uvek izmiče
    Nivo krađe u Srbistanu je na vasionskom nivou. Ovo više nije ni za Verovali ili ne. Zaprepašćujuće i ponižavajuće čak i za diktatorski, ljigavi režim kakav je sadašnji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.