Crna Gora tražila da se saslušaju Belivuk i njegov klan, Srbija ne reaguje

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore uputilo je nadležnim organima Srbije zamolnicu da se Veljko Belivuk, Marko Miljković i još dve osobe saslušaju.
Crna Gora tražila da se saslušaju Belivuk i njegov klan, Srbija ne reaguje
Foto: 021.rs
Zamolnica je upućena kako bi se saslušali u vezi sa okolnostima dvostrukog ubistva u Crnoj Gori, ali odgovor nadležnih u Srbiji još nije stigao, kazali su iz crnogorskog SDT za list "Nova".
 
Crnogorsko tužilaštvo donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Belivuka, Miljkovića, J. N. i Ž. R. zbog sumnje da je Belivuk na teritoriji te zemlje stvorio kriminalnu organizaciju koja je sada osumnjičena za dva ubistva - Damira Hodžića i Adisa Spahića, Hodžićevog šuraka.
 
"Shodno Međunarodnim konvencijama i Ugovoru zaključenom između Crne Gore i Republike Srbije, nadležnim državnim organima Republike Srbije upućena je zamolnica za saslušanje svih navedenih lica u svojstvu okrivljenih. Do danas po predmetnoj zamolnici koja je neposredno dostavljena Tužilaštvu za organizovani kriminal Republike Srbije, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore nije dobilo odgovor. Pozitivnim međunarodnim propisima nije definisan rok u kojem zamoljena država mora da odgovori po podnetoj zamolnici za pružanje pomoći, ali se uvek očekuje, a imajući u vidu težinu krivičnih dela zbog kojih se vodi krivični postupak, da to bude u primerenom kraćem roku", naveli su iz tužilštva u za list "Nova" u mejlu koji je ovom mediju poslat pre tri dana.
 
Tužilaštvo za organizovani kriminal u Srbiji nije još odgovorilo na pitanje Nove pre koliko je stigla zamolnica njihovih kolega iz Crne Gore. Zbog čega nadležni organi Srbije odlažu saslušanje Belivuka iako se o ovim zločinima govori mesecima unazad, u ovom trenutku nije poznato.
 
U međuvremenu, optužnica kojom se Belivuk, Miljković i još 28 pripadnika njihove kriminalne grupe terete za najteža krivična dela potvrđena je pre nekoliko dana.
 
Okrivljeni i njihovi branioci nisu podnosili žalbe na presudu, a kako saznaje ovaj medij, osnovni razlog za to što je pripadnici klana "jedva čekaju da uđu u sudnicu".
 
Svi oni terete se za ubistva, otmice, silovanje, proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i druga krivična dela. Optužnica se u većem delu zasniva na prepiskama sa "Skaj" telefona koje su presretnute, kao i sporne fotografije koje su prikazivane na nacionalnim frekvencijama, što je izazvalo buru u javnosti, ali u njoj nije opisano kako je kriminalna organizacija oformljena, kako su se finansirali niti ko im je iz državnih struktura to omogućio.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija