VIDEO: Građani na Makišu blokirali put zbog gradnje metroa

Vozila ponovo prolaze ulicom koju su prethodno blokirali građani na Makišu, na protestu protiv gradnje metroa.
Građani su se pre nekoliko sati okupili na protestu zbog najave gradnje metroa, blokirali su put i nisu dozvolili kamionu sa gradilišta da ga napusti. Građane je na protest pozvao Pokret Ekološki ustanak.
Prema rečima aktiviste ovog pokreta, Aleksandra Jovanovića Ćute, vlast je pokazala da Srbiju može da ostavi bez vode.
"Želimo da pokažemo da se nećemo smiriti dok se ne zaustave svi štetni projekti koji ugrožavaju građane. Takvih mesta je stotine u Srbiji", rekao je Jovanović i naglasio da se to rešava "masovnim protestom na ulici i izborima".
 
Lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović poručio je da će građani imati priliku da na izborima odluče da li će živeti dobro, ili će Srbija biti "deponija i zemlja jeftine radne snage".
 
On je rekao da su igradnja metroa na Makiškom polju i projekat Rio Tinto "povezani jer ugrožavaju vodizvorišta", navodeći da je na protestu kako bi branio pravo na pijaću vodu.
 
"Građani u velikom broju nisu u prilici da saznaju šta im se sprema. Neka vide kako žive ljudi u Zrenjaninu, gde moraju da svaki dan kupuju vodu za piće", naglasio je Zelenović.
 
Predstavnik Pokreta Ne davimo Beograd Radomir Lazović ocenio je da će projekat na Makišu ostaviti trajnu štetu i uticati na budućnost građana Beograda.
 
"Početak izgradnje metroa ne služi da se reši problem saobraćajne gužve jer neće povezati najgušće naseljene delove grada", dodao je.
 
Prema njegovim rečima, metro će ugroziti vodoizvorište Beograda, a i drugi nasip na Savskom vencu.
 
On je rekao da Ne davimo Beograd nastoji da se izbori za metro koji će služiti svim građanima a ne "spajati dve livade".
 
  • Mile tranzicija

    22.11.2021 14:27
    Primitivizam
    Tolika primitivnost je karakteristična samo za Balkan. Protestvovati protiv metroa mi je fascinantan fenomen. U 21 veku i prestonica nema metro. Bugarska ima metro, u Nirnbergu metro vozi kompjuterski upravljen bez mašinovođe. Saobraćajni kolaps, problemi parkiranja i vi se protivite metrou su mi neobjašnjive. Prirodu treba sačuvati ali za to postoje firme koje urade elaborat i preduzmu se mere i reši se problem. Ali da bude izgovor da se ne napravi e ovo mi je pokazatelj gde smo i zašto smo tu gde jesmo.
  • Vlada

    22.11.2021 14:17
    Od 2 mil grada doslo 150 ljudi. Naravno da je Djilas ispalio i ako je rekao da se pridruzuje. Jel sad malo jasnije kako ce proci jos jedan mandat i Rio Tinto pride?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.