Nacionalni konvent: Vlada će moći po svom nahođenju da proglašava javni interes radi eksproprijacije

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji saopštio je danas da od Vlade Srbije traži da povuče predlog izmena Zakona o eksproprijaciji.
Nacionalni konvent: Vlada će moći po svom nahođenju da proglašava javni interes radi eksproprijacije
Foto: 021.rs
Od Narodne skupštine traže da taj predlog skine sa dnevnog reda sednice koja je zakazana za sutra, 23. novembar.
 
Nacionalni konvent apeluje da se, s obzirom na značaj i dugoročne posledice primene ovog zakona, omoguće njegove izmene uz široku javnu raspravu i analizu uticaja na zainteresovane strane, što nije učinjeno u procesu pripreme tog akta.
"Ovakav predlog zakona predstavlja nedopustiv udar na privatnu svojinu građana, suprotno Ustavu Srbije i principu pravne sigurnosti, čime se ugrožava Ustavom zagarantovano pravo na mirno uživanje imovine", navodi se u saopštenju.
 
Predlogom izmena Zakona o eksproprijaciji predviđeno je da se svi postupci sprovode po hitnom postupku.
U saopštenju se dodaje da "eventualna primena ovako izmenjenog zakona ne bi doprinela stvaranju dobrog poslovnog okruženja za sve učesnike u srpskoj ekonomiji i stabilnim uslovima privređivanja, niti ispunjavanju Kopenhaškog kriterijuma o ekonomskim slobodama i razvoju tržišta".
 
Po prvi put se, kako se navodi, "menja zakon, donet u vreme socijalizma kada je svojina shvatana sasvim drugačije i to na način kojim se kompromituju postignuća Srbije na putu evropskih integracija, kojim se ona udaljava od osnovnih civilizacijskih normi i evropskih vrednosti".
 
"Ako ovakav predlog Zakona bude usvojen Vlada će dobiti diskreciono pravo da po svom nahođenju i bez unapred propisanih kriterijuma i uslova, proglašava određene projekte za projekte od javnog interesa, te bilo čija imovina može postati predmet eksproprijacije. U evropskoj državi koja teži članstvu u EU ovakav pristup i tretman privatne svojine je nezamisliv", navodi se u saopštenju.
 
Izmenama će se, kako je navedeno, i privatnim preduzećima omogućiti da budu korisnici eksproprijacije, jer zakon kaže da lista korisnika eksproprijacije može biti i "u skladu sa posebnim zakonom".
 
To se, kako se ističe, naročito može koristiti u oblasti rudarstva, ako se ima u vidu da Zakon o rudarstvu omogućava da i privatne rudarske kompanije mogu biti korisnici eksproprijacije.
 
"Svi postupci po predlogu izmena postaju hitni, što znači da se eksproprijacija sprovodi u roku od 5 (+3) dana. Zakon će omogućiti i privremeno zauzimanje zemljišta u trajanju od najduže tri godine, ako je u pitanju projekat koji Vlada proglasi za projekat od državnog ili međunarodnog značaja. Svaki ugovor o kreditu može da se tumači kao međunarodni ugovor, a takođe i svaki projekat koji proizilazi iz ugovora o strateškom partnerstvu", ocenio je Nacionalni konvent.
 
U predlogu izmena zakona se, kako je navedeno, prvi put pominje eksproprijacija zemljišta po međunarodnom ugovoru i to čak i privatnog zemljišta i privatne imovine u šta spada i privatno poljoprivredno zemljište, što znači da "bilo koja i bilo čija imovina može postati predmet eksproprijacije".
 
Ističe se da je Nacionalni konvent u više navrata otvoreno i direktno pitao predsednicu Vlade kako će Vlada postupati u situacijama kada je interes stranih investitora u sukobu sa javnim interesom ili interesima građana i dobio odgovor da će "država, naravno, uvek štititi javni interes", ali da taj predlog zakona to ne garantuje.
 
Članice Nacionalnog konventa su, kako je navedeno, spremne da i ovaj put pomognu stručnim znanjima da se Predlog zakona unapredi u procesu otvorene javne rasprave koja uključuje sve zainteresovane aktere i stručnu javnost, koja može da ponudi bolja rešenja u skladu sa evropskom praksom i standardima primerenim savremenim demokratskim društvima, a ne komunističkim diktaturama.
  • Banderaš

    23.11.2021 11:33
    Ološ
    U svetu se prepoznaje važnost javnog(državnog)značaja,ali ova izmena zakona favorizuje privatni interes(važi SAMO za strane investitore) iznad lične svojine-u prevodu neko(stranac) hoće nešto da gradi na mestu gde se nalazi vaša kuća,vinograd,njiva,fabrika,vikendica,država donosi u njegovu(stranca)korist dozvolu na koju vi(vlasnik) ima pravo žalbe u roku od 5(pet)radnih dana. Sva ova formulacija je u suprotnosti sa više pravnih zakona u svetu(anglosaksonsko,kontinentalno pravo) gde se pojam svojine stavlja na prvo mesto ispred svih,a naročito stranih investitora. Donošenjem ovakvog zakona vučić jasno poručuje šta misli o EU o ljudskim pravima, liberalizmu i sprovođenju ljudskih prava u srbiji.
  • Ozezi

    23.11.2021 08:43
    Srpska Talibanska Stranka
    Zar ste mislili da izvrsitelji nece postati SNS?
  • Bice

    23.11.2021 07:40
    Kasno
    Sad jos samo da propustimo i prolece i odosmo svi u.....kraj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.