U nastavku suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića svedok potpuno promenio iskaz

U Osnovnom sudu u Prištini nastavljeno je saslušanje svedoka na suđenju za ubistvo lidera GI “SDP” Olivera Ivanovića.
U nastavku suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića svedok potpuno promenio iskaz
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Danas je u svojstvu svedoka ispitan B.B. koji je po zanimanju taksista, piše Kossev.

Jedini svedok na današnjem pretresu bio je B.B, a njegovo saslušanje trajalo je više od tri sata. B.B. je i bivši novinar. Od 1994. godine do 2005. je radio za srpske medije, a od 2011. do 2012. godine je bio novinar medija Kljan Kosova.

U vreme ubistva Olivera Ivanovića počeo je da radi kao regionalni menadžer Telekoma Kosova za sever. Međutim, objavljivanje njegove izjave nije bilo dozvoljeno, javlja Kim.
 
Advokat Tom Gaši kaže da je današnji svedok promenio celokupnu izjavu koju je dao pred Specijalnim tužilaštvom tokom 2018. godine. Na današnjem pretresu bilo je predviđeno i saslušanje D.S. ali se on nije odazvao pozivu suda, prenosi Kossev.
 
"Dosadašnji pretres je pokazao sav besmisao cele optužnice, cele te konstrukcije Specijalnog tužilaštva. Mi smo pune radne dane saslušavali četiri svedoka koji nisu imali da kažu apsolutno ništa, niti o ljudima koji su optuženi, niti o ubistvu uopšte. Neki utisak sam stekao da mi na ovom glavnom pretresu u stvari vršimo istražne radnje. Međutim, današnji svedok koji je saslušan je apsolutno nebitan za predmet. On je otkrio nešto što sam ja govorio od samog početka, da Tužilaštvo na nezakonit način sprovodi istragu. On je danas pričao o svojim kontaktima sa glavnim tužiocem, u to vreme, koji je predmet radio sa policajcima koji su ga nagovarali, koji su mu nudili pomoć ne bi li on dao neku izjavu Specijalnom tužilaštvu. Čini mi se da kako suđenje odmiče pokazuje nekorektno postupanje specijalnog tužioca koji je prethodno vodio ovaj predmet u odnosu i na okrivljene i na rasvetljavanje samog ubistva", kaže branilac Dragiše Markovića, Dejan A. Vasić.
 
Advokatica Jovana Filipović rekla je da je danas potvrđeno da su dokazi prikupljeni na nezakonit način i da sve ukazuje na to da je Tužilaštvo prikupljalo izjave suprotno odredbama o Krivičnom postupku.
 
"Svedok je danas to potvrdio. Međutim, o tome treba da vodi računa Tužilaštvo i Sud po službenoj dužnosti. Videćemo kako će se dalje odigravati ovaj ceo postupak i u kom smeru će sve ići", kaže advokatica Jovana Filipović koja u ovom slučaju brani optuženu Silvanu Arsović.
 
Advokat Mahmut Haljimi kazao je nakon saslušanja svedoka da je kao branilac Marka Rošića zabrinut zbog „vrste svedoka koji su saslušavani u prethodna tri dana“, jer kako kaže, isti nisu u stanju da daju nijedan doprinos u pravcu utvrđivanja istine.
 
"Iako su svedoci predloženi od strane tužioca, on nije mogao da izvuče od izjava ovih svedoka bilo šta u pravcu utvrđivanja dispozitiva optužnice koja im se stavlja na teret. I smatram da ovi ljudi ni krivi ni dužni leže u pritvoru. Nema nijedan jedini dokaz, imamo oko 20 svedoka koji su planirani da se saslušaju, nijedan od njih nije u stanju da pruži ništa u pravcu utvrđivanja okolnosti koje su bitne u ovom slučaju", rekao je Haljimi.
 
On je dodao da ne postoje dokazi ko je naručilac ubistva.
 
"Ima nekih nagađanja i nepotvrđenih informacija, čaršijskih priča, ali niko ne može da pruži konkretan podatak u tom pravcu", zaključio je Haljimi.
 
Nastavak pretresa za ubistvo Olivera Ivanovića zakazan je za 16. decembar, a potom i 18, 19. i 20. januar 2022. godine u 9.30 časova.
 
Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića terete se Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović i Rade Basara. Dragiša Marković i Žarko Jovanović terete se za zloupotrebu službenog položaja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija