Pokrajinski ombudsman: Za prevenciju i zaustavljanje nasilja ključno je verovati žrtvama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se danas, 25. novembra, kada započinje i globalna kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.
Pokrajinski ombudsman: Za prevenciju i zaustavljanje nasilja ključno je verovati žrtvama
Foto: 021.rs

Povodom ovog datuma oglasile su se i pojedine institucije i politički predstavnici.

Prof. dr Zoran Pavlović, pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman, saopštio je da se u Srbiji poslednjih godina ulažu povećani napori za poboljšanje sistema prevencije i zaštite od nasilja, ali da nasilje nad ženama ostaje i dalje prisutno i rasprostranjeno.

"Iako je sveprisutno, rodno zasnovano nasilje nije neizbežno -  ono se može i mora sprečiti. Za prevenciju i zaustavljanje nasilja ključno je, najpre, verovati žrtvama, osnažiti devojke i devojčice, i transformisati štetne društvene norme kojima se normalizuje nasilje", navodi se u saopštenju pokrajinskog ombudsmana.
 
Nasilje nad ženama manifestuje se u svim oblastima društva i u svakoj starosnoj dobi, navodi se u saopštenju. 
 
"Ono ima duboke korene u patrijarhalnoj strukturi društva, običajima i tradiciji, kao i nejednakim ekonomskim odnosima među polovima. Posledice nasilja nad ženama prevazilaze same žrtve i direktno utiču na njihovo okruženje, posebno na njihovu decu, a zatim i na društvo u celini", ocenjuje se u saopštenju zaštitnika građana.
 
Pokrajinski zaštitnik građana apeluje na sve žene koje su pretrpele ili još uvek trpe nasilje da ga prijave, da imaju poverenje u institucije, koje su dužne da odgovore na svaki slučaj nasilja, i pruže neophodnu zaštitu i podršku.
 
"Edukacije mladih o rodno zasnovanom nasilju, javne kampanje, odgovorno medijsko izveštavanje, saradnja i pravovremeno  reagovanje institucija na svaki vid nasilja i adekvatna zaštita i podrška ženama koje su žrtve nasilja nužni su za stvaranje nenasilnog društva i slanja poruke da u tom društvu postoji nulta tolerancija na nasilje nad ženama. Otpor nasilju ne može da bude sveden na pojedinačan napor, već mora biti plod kolektivnog nastojanja da se izgradi društvo u kome će svako nasilje biti sankcionisano, nasilnici stigmatizovani, a žrtve efikasno zaštićene", zaključuje se u saopštenju ombudsmana.
 
Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da svaka žena u Srbiji mora da ima pravo na život bez fizičkog nasilja i psihičkog zlostavljanja. 
 
"Naša je obaveza da se svaki dan borimo protiv nasilja nad ženama, a 25. novembar je prilika da ponovimo i naglasimo da u ovoj borbi moramo svi zajedno učestvovati, država i nadležne institucije na prvom mestu, ali i svi građani i čitavo društvo kako bi ohrabrili žrtve da govore o nasilju koje su doživeli i da nasilnika prijave. Na svima nama je da im pružimo podršku da znaju da nisu same u toj borbi, a posebno je značajno da se borimo protiv stigmatizacije žrtava nasilja kojima su neretko izložene", navela je Gojković.
 
Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je da ne treba da okrećemo glavu od nasilja jer ono nije privatna stvar. 
 
"Rodno zasnovano nasilje je nedopustivo i mora mu se stati na kraj", saopšteno je iz njenog kabineta.
 
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković napomenula je da su tehnologija, internet i društvene mreže mogu biti moćan alat u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, te da brojne aplikacije i algoritmi koji se u cilju prevencije širom sveta već koriste to i potvrđuju.
 
"Iako su razvoj modernih tehnologija i načina komuniciranja doprineli bržem i boljem informisanju građana, istovremno su postali i izvor negativnih fenomena današnjice poput sajber mizoginije i zlostavljanja, govora mržnje, 'osvetničke pornografije' i drugih vidova nasilja", navela je poverenica i dodala da je tim povodom institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti više puta izdavala upozorenja javnosti i isticala potrebu za adekvatnim sistemskim odgovorom.
 
Ujedinjene Nacije proglasile su 1999. godine rezolucijom 54/134 25. novembar Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, kako bi se podigla svest o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog nasilja, zlostavljanja i mnogih drugih vidova nasilja.
 
Ovaj dan ujedno predstavlja i početak globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", koju obeležava više od 1.700 organizacija širom sveta, a koja traje do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava. Cilj kampanje je podizanje svesti javnosti i preduzimanje aktivnosti za suzbijanje nasilja nad ženama.
  • Sd

    18.08.2022 17:59
    Zrtvama se ne veruje,.Da mi se bilo sta ponovo desi i dalje molim institucije da krive zrtve i da im se ne veruje i da ih osudjuju ne slazu se iskazi sa suprotnom stranom.To sto zrtve trpe bol i patnju nikog ne interesuje one poslje udaraca zdrave .
  • SD

    25.11.2021 15:35
    Zao mi je i krivim sebe sto nisam napustila zemlju 2016 godine kada sam dobila pretnje na kapiji ,sto su obecali to su ispunili 17 02 217.godine.Sada prolaziti sest godina po sudovima gde se zrtvi ne veruje i trpiti diskrimknaciju i ja i moja majka od 84 godine zato sto je neko zastcen.
  • Savka

    25.11.2021 14:28
    Zasto mene i majku izbeglicu iz Hrvatske niko nije zastitio.Nasilje je moglo biti spreceno.Sesta godina sam po sudovima,pricam i prolazim traume i borim se sama.Tko me ja sad trebam ubijena od nasilja .Trpimo diskriminaciju kad nas ne tuku smrad nas ugusi iz njevog placa,koji je nije ociscen pet godina.Poruka za nas gradjani 1234 reda trpite

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.