Usvojen predlog za promenu Ustava, Dačić raspisao referendum za 16. januar

Predsednik Skupštine Ivica Dačić raspisao je referendum o potvrđivanju Akta o promeni Ustava Republike Srbije za 16. januar.
Usvojen predlog za promenu Ustava, Dačić raspisao referendum za 16. januar
Foto: FoNet
Prethodno su poslanici usvojili predlog za promenu Ustava i raspisivanje referenduma, sa 193 glasa za i tri protiv.
Time su se stekli uslovi da Dačić raspiše referendum o Ustavu za 16. januar 2022. godine, u vremenu od 7 do 20 časova.
Kako piše u odluci o raspisivanju republičkog refrerenduma, građani će se izjasniti o referendumskom pitanju: "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?"
 
Kada je reč o predloženim promenama Ustava, one se odnose na deo o pravosuđu, a kako je u toku današnje rasprave istakla ministarka pravde Maja Popović "cilj promene Ustava je povećanje pravne sigurnosti građana" jer im samo nezavisno sudstvo i samostalno javno tužilaštvo garantuju zaštitu prava u sudskim postupcima.
 
 
"Promene Ustava predviđene su kao aktivnost akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23. Reforme u oblasti pravosuđa i uslov su za dalju reformu pravnog sistema i najznačajnija reforma u oblasti vladavine prava koja predstavlja osnovnu vrednost svakog demokratskog društva i jedan je od prioriteta Evropske unije", rekla je Popović.
 
Ministarka je objasnila da se politika isključuje iz izbora sudija i tužilaca, te da sudije više neće birati Skupština, već Visoki savet sudstva (VSS).
 
VSS će činiti šestoro sudija koje biraju njihove kolege, četiri člana iz reda istaknutih pravnika koje bira skupština dvotrećinskom većinom i predsednik vrhovnog suda po položaju.
 
Tužioce će birati Visoki savet tužilaca (VST) koji ima 11 članova, petoro biraju tužioci, četvoro bira Skupština na predlog odbora dvotrećinskom većinom, a vrhovni javni tužilac i ministar pravde su članovi po pložaju.
 
Ministarka je objasnila i kako će se birati kadrovi kad nema dvotrećinske većine ili tropetinske većine i rekla da komisiju za izbor čine predsednik Skupštine, predsednik Ustavnog suda, predsednik Vrhovnog suda, vrhovni tužilac i Zaštitnik građana. Ustavne promene odnose se i na stalnost sudijske funkcije, na vraćanje naziva Vrhovni sud i jačanje funkcije tužilaca.
  • BaneM

    06.12.2021 11:48
    Koza i kupus
    Ko čuva kutije i prebrojava glasove? To je u Smrdiji najbitnije. Sve go lopov do lopova.
  • Cek cek

    01.12.2021 14:32
    Da vidim i ja da je u pitanju lupetanje.
  • @Cek cek

    01.12.2021 09:14
    Cek cek

    30.11.2021 • 23:23

    Treba da glasamo da li hocemo da sudstvo ne bude pod nadleznoscu Vlade nego nevladinih organizacija? O tome je referendum? Soros, Rokfeler ce da postavljaju sudije a ne nasa drzava?!? Au ljudi...

    Auuu covece, ala ima glupih ljudi... nezavisno sudstvo ne znaci da je pod nadleznoscu nevladinih organizacija. Na zalost i takvi kao ti imaju jednako pravo glasa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.