Pašalić: Potrebno društveno okruženje koje prepoznaje potrebe osoba sa invaliditetom

Potrebno je izgraditi društveno okruženje koje će u svakoj životnoj situaciji umeti da prepozna i odgovori na stvarne potrebe osoba sa invaliditetom, izjavio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić.
Pašalić: Potrebno društveno okruženje koje prepoznaje potrebe osoba sa invaliditetom
Foto: Pixabay

On je dodao da je inkluzivnim merama važno omogućiti potpunu integraciju u društvo.

Pašalić se povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, sastao sa predstavnicima Udruženja studenata sa hendikepom, koji su mu predočili izazove sa kojima se mladi sa invaliditetom svakodnevno suočavaju, kao i rešenja za te probleme, saopšteno je iz kancelarije Ombudsmana.

Izvršni direktor tog udruženja Milan Janković i koordinatorka za odnose sa javnošću Katarina Kel predstavili su projekat "Dijalog za razvoj inkluzivnih politika u oblasti učeničkog i studentskog standarda za učenike i studente sa hendikepom u lokalnim zajednicama", čiji je cilj stvaranje jednakih mogućnosti mladih sa invaliditetom u konkurisanju za učeničke i studentske stipendije u lokalnim zajednicama.
 
Kako su naglasili, istraživanja koja su sproveli proteklih meseci pokazala su da trećina lokalnih samouprava uopšte ne dodeljuje stipendije učenicima i studentima, dok u lokalnim zajednicama u kojima mladi sa hendikepom mogu da konkurišu za pomoć u školovanju, u neravnopravnom su položaju u odnosu na svoje vršnjake koji ne žive sa hendikepom.
 
Zaštitnik građana je ponudio podršku institucije u vidu sugestija prema lokalnim zajednicama da se prepozna potreba unapređenja položaja srednjoškolaca i studenata sa hendikepom kako bi pod jednakim uslovima konkurisali za stipendije u svojim lokalnim zajednicama.
  • /

    03.12.2021 16:41
    /
    bilo je, pa je onda ubijen premijer.

    sada se dodik sprda sa osobama sa invalidetom postavljajuci visoke i neadekvatne rampe na zgradamo po nsu
  • Dragojlo

    03.12.2021 16:32
    Na margini
    Bruka i sramota 21.veka svih do sada vladajućih.
    30 god nije izgradjen savremen dom za omladinu sa telesnim invaliditetom.
    Ulice,prelazi,prilazi sa bankinama. Rupe,trotoari neupotrebljivi za kolica.
    Uzas i sramota kakva nehumanost prema nemoćnima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.