Đoković: Protesti u Srbiji ukazuju na neophodnost ozbiljnog pristupa ekološkim pitanjima

Najbolji teniser sveta Novak Đokovic oglasio se povodom protesta u Srbiji.

U saopštenju objavljenom večeras na njegovim društvenim mrežama Đoković navodi da bez obzira na to što je uvek bio apolitičan, neće odustati od borbe za pravdu i istinu.

On je istakao i da protesti koji se proteklih nedelja dešavaju u Srbiji zapravo ukazuju na neophodnost ozbiljnog pristupa ekološkim problemima, kao i da je vazduh u Beogradu i Srbiji zabrinjavajuće loš.

Saopštenje prenosimo u celosti.
 
S obzirom na aktuelne gradjanske proteste širom Srbije koji ukazuju na neophodnost ozbiljnog i konkretnog pristupa u vezi sa važnim ekološkim pitanjima odlučio sam da se javno obratim, uveren u ogroman značaj ovih tema za sve nas.
 
Svestan sam da postoje i drugi zahtevi koji se čuju na protestu, a koji imaju političku konotaciju. Želim da se ogradim od "pozicije" i "opozicije", političkih struja bilo koje vrste. Uvek sam se trudio da budem APOLITIČAN. Smeta mi što čovek ne može da istakne svoj lični stav i mišljenje o osnovnim elementima za život i zdravlje kao sto su Vazduh, Voda i Hrana, a da ne bude "obeležen" kao levičar, desničar, opozicionar, demokrata, naprednjak, socijalista itd.
 
Uprkos tome, lično biram da izađem u javnost i kažem šta mislim za odredjene teme za koje smatram da su veoma važne. Nisam se ustručavao u prošlosti da zauzmem stav i borim se za tenisere i sportiste kojima je neophodan glas i pomoć od nekih "zvučnijih" imena u našem sportu. Iako mi se to često "obilo o glavu" u kontekstu medija i osude/kritike  koju sam nepravedno dobijao i nastavljam da dobijam i dalje, neću odustati da se borim za pravdu i istinu.
 
Zahvalan sam što imam svest o tome i trudim se da se pridržavam pravih životnih vrednosti i načela za koje smatram da su osnova života svakog pojedinca i zdravog društva. Čujem komentare – što se jedan sportista "meša tamo gde mu nije mesto", ali ja sam čovek pre nego sto sam sportista ili bilo šta drugo. Kao svako drugi.
 
U profesionalnom tenisu da bi dostigao vrhunski nivo rezultata, i ostao na tom nivou više godina, neophodno je voditi računa o zdravlju u svakom smislu. Sve što se dešava u životu sportiste – hrana, odmor, trening, vazduh, voda, oporavak , način razmišljanja, emotivno stanje, karakterne osobine, utiče direktno na konačan sportski rezultat. Kroz sopstveno iskustvo uviđam koliko je svest o sebi i holistički pristup zdravlju doprineo na dugovečnost moje karijere i rezultate koje beležim. Više od svega, ta svest uticala je na pozitivne promene u mom životu i načinu na koji živim i kako se osećam u svom telu.
 
S obzirom na dosadašnje lično iskustvo koje imam i određeno znanje u oblasti zdravlja koje sam stekao kroz karijeru i život, osećam da imam pravo da podelim svoje mišljenje o ovoj temi sa ljudima.
 
Kvalitet vazduha u Beogradu ( a i širom Srbije ) je zabrinjavajuće loš , već decenijama unazad.
 
Kvalitet vode i hrane je isto upitan. To su osnovni elementi za zdravlje čoveka i ekosistema. Ako radimo na tome da u nama vlada optimalno stanje zdravlja i zdrava sredina, onda će se transformisati i naš život na bolje. Kada bi iskoristili energiju koju trošimo na  sport, politiku, društvo, muziku, i ostale stvari, u ZDRAVLJE , gde bi nam bio kraj?
  • dijasporac

    06.12.2021 18:40
    @Bojan
    Usamljeni i penzionisani cuvar gradilista bar nesto zna (da podigne i spusti rampu) i bar nesto radi/radio je u zivotu za razliku od tebe koji sijas znanjem i obrazovanjem (vrednocu necu da ti komentarisem, mozda si tezak udarnik u nekom kaficu na Bulevaru ili Z.Jovinoj pa ne bih da jos gresim inace gresnu dusu).
  • dijasporac

    06.12.2021 17:45
    @Ma boli te uvo
    A sustina mog komentara je da znanje i obrazovanje, bar po svakodnevnim komentarima na ovom i svim ostalim srpskim portalima, opredeljuje coveka za politicku opciju. Jer, po ostrascenim komentarima, "oni drugi ili njihovi" su krezuba, bahata i neobrazovana gomila. I gle, kad na komentarima, malo pa malo ulovis predstavnike "bolje, obrazovanije i sa sva 32 zuba u glavi" koji iomaju polovicno ili pogresno obrazovanje, barataju sa pogresnim istorijskim "cinjenicama", pisu namerno ili nenamerno neistinite stvari a o najobicnijoj stvari kao pravopisu da i ne pisem. Mnogo ste isti, bar za nas gastarbajtere.

    Vas inicijalni komentar je bio na nivou "ko si bre ti covece da sudis o Srbiji, bogat si, zivis po svetskim mondenskim mestima a ponasas se kao Marija Terezija prema gladnom narodu Pariza (iako carujes u Becu celih 120-130 godina ranije)". I ono sto posebno izritira u vasem komentaru je to "tako kazemo MI u Novom Sadu". Ko ste bre VI? Novosadjani koje znam niste VI.

    A sto se tice Novakovog prava da bude apolitican to je njegovo osnovno gradjansko pravo i svi vi kojima smeta Vuciceva vlast nista niste bolji od njegovih pristalica dok nekome oduzimate njegova prava. Znaci, iako je Novak prebogat ( sve mu je to dao Vucic, jel tako?), iako ima prebivaliste negde na Mediteranu moze biti apolitican, neutralan ili svrstan na jednu stranu u Srbiji, to je njegovo pravo. Kao sto mu je i pravo da komentarise ekoloske probleme, bosanske piramide i vakcine.
  • Bojan

    06.12.2021 13:06
    @dijasporac

    Usamljeni čuvar gradilišta u penziji opet priča o obrazovanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.