Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije: Zakon o eksproprijaciji sadrži niz štetnih rešenja

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije saopštio je da Zakon o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji sadrži niz rešenja na štetu građana Srbije.
Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije: Zakon o eksproprijaciji sadrži niz štetnih rešenja
Foto: 021.rs

Kako su dodali, izmene zakona, koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić još uvek nije potpisao, izvršene su isključivo u korist krupnog kapitala kao korisnika eksproprijacije.

Odredbe tog Zakona, prema mišljenju Saveta, suštinski zadiru u osnovna ljudska prava, kao što je pravo na mirno uživanje svojine i njenu pravnu sigurnost sa jedne strane, a s druge obezbeđuje mogućnost sistemske korupcije širokih razmera.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji, koji je usvojila Skupština Srbije, nije potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon reagovanja javnosti, pa se, kako je najavio ministar finansija Siniša Mali, priprema novi zakon.
 
Savet Vlade Srbije je naveo da je pre usvajanja predloga izmena i dopuna Zakona o eksproprijaciji "izostala javna rasprava, koja bi na širokoj naučno-pravnoj osnovi mogla dati odgovore na pitanja da li nam je u ovom trenutku uopšte potrebna izmena postojećeg Zakona o eksproprijaciji, u čijem je interesu donošenje ovakvog Zakona po hitnom postupku, kao i na pitanja uskraćivanja i ugroženosti ljudskih prava predloženim izmenama".
 
To ukazuje, kako je navedeno, na činjenicu da su predložene izmene izvršene na brzinu i na uštrb osnovnih ljudskih prava građana, ne vodeći pri tome računa o Ustavom zagarantovanim pravima.
 
"Tim Zakonom je hitnost postupka eksproprijacije postala pravilo, a ne izuzetak, bez navođenja činjenica i zakonskih razloga kojima bi se ta hitnost opravdala", navedeno je u mišljenju Saveta.
 
Dodaje se da privremeno zauzimanje imovine, za koju je utvrđen javni interes na tri ili šest godina pre donošenja konačnog rešenja o eksproprijaciji, predstavlja kršenje Ustava i ne daje odgovor da li vlasnik za to vreme ima pravo na naknadu.
 
"Savet smatra da je tim Zakonom bila omogućena prevaga privatnog interesa nad opštim, jer je bilo propisano da Vlada Srbije može utvrditi javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti, između ostalog i radi realizacije projekata za izgradnju objekata od značaja ili od posebnog značaja za Srbiju, a da se projekat realizuje na osnovu zaključenog međunarodnog ugovora u kojem je jedan od potpisnika Srbija", ocenio je Savet.
 
Dodaje se da je "predloženo zakonsko rešenje de fakto podrazumevalo da svaki strani privredni subjekat, odnosno preduzeće sa čijom državom Srbija ima zaključen međudržavni ugovor, može postati korisnikom eksproprijacije, ako Vlada prethodno utvrdi da za takav projekat postoji javni interes".
 
Zakon je predvideo i da se javni interes za eksproprijaciju može utvrditi, osim za izgradnju objekata u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, kulture, vodoprivrede, sporta, saobraćajne, energetske i komunalne infrastrukture i za rekonstrukciju i adaptaciju objekata, čime se povećava imovinska i pravna nesigurnost.
 
Savet je ocenio i da bi pravna sigurnost građana bila ugrožena i činjenicom da je naknada za nelegalni oduzeti objekat bila predviđena u visini procenjene građevinske vrednosti tog objekta, nezavisno od činjenice što postupak ozakonjenja takvog objekta nije pravosnažno okončan.
 
"U predlogu izmena Zakona ima još niz odredbi koje su nedovoljno jasne, neodređene i nedorečene u pogledu proširenja kruga korisnika eksproprijacije", naveo je Savet.
 
Dodaje se da je predloženim izmena Zakona o eksproprijaciji predviđeno da predmet eksproprijacije može biti javna svojina, prirodna bogatstva, dobra od opšteg interesa i dobra u opštoj upotrebi, za koje je zakonom utvrđeno da su u javnoj svojini, stvari koje koriste organi i organizacije Srbije, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, ustanove, javne agencije i druge organizacije čiji je osnivač Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave.
  • Skupstina

    07.12.2021 03:03
    Cak ni njihovi poslanici se ne slazu sa zakonom o referendumu
    https://www.youtube.com/watch?v=4z4LrJXHQSg
  • cdcxc

    07.12.2021 00:48
    Zar to ne treba da se stavi na javni uvid?
  • Lazovi su to

    06.12.2021 23:25
    Oprezno da ne podmetnu zakon
    Izmena zakona , nikako !!! Samo od slova do slova vracanje na predjasnji zakon !!! U cetvrtak cela Srbija da prati sednicu parlamenta, a predstavnici protesta da dobiju ceo zakon da procitaju, i da sa advokatima provere svaku rec, zarez, slovo. Zakon o oduzimanju privatne imovine ne sme proci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija