Beogradski kardiohirurg završio u reklami za čudotvorni lek

Uz reklamu za takozvani lek za krvne sudove postavljen je lažni intervju sa pravim kardiohirurgom, uglednim profesorom doktorom Miljkom Ristićem.
Beogradski kardiohirurg završio u reklami za čudotvorni lek
Foto: Pixabay
Profesora Ristića šokirala je činjenica da je, iako o tome nije ništa znao niti je u tome učestvovao, reklamirao, kako proizvođač tvrdi, skoro svemogući lek koji, osim što mnogo košta, leči devet različitih bolesti. Oglas se pojavio na internetu.
Ristić kaže da ga je zvao dugogodišnji pacijent da ga pita zašto mu nije savetovao da uzima taj lek kada je bio kod njega na pregledu.
"Odgovorim mu da nemam pojma o čemu se radi. Taj tekst koji se pojavio, vidi se da ga je pisala osoba koja nema nekog medicinskog iskustva i javljale su mi se kolege sa pitanjem da li je moguće da si ti ovo reklamirao", navodi Ristić za RTS.
 
Tvrdi da nikada u životu nije reklamirao nijedan lek niti bi, kako ističe, to trebalo da bude zadatak lekara.
 
Advokat Aleksandar Radivojević naglašava da za takvo krivično delo postupak mora da pokrene javno tužilaštvo čim sazna za njega.
 
"Nije potrebna nikakva formalna prijava oštećenog, uvaženog profesora, već je dovoljno da javno tužilaštvo ili MUP pokrenu taj postupak", objašnjava Radivojević.
 
Nije profesor Ristić jedini čije su ime i ugled zloupotrebili nesvesni trgovci. Inače, u Agenciji za lekove kažu da prilikom reklamiranja nije dozvoljeno isticati preporuke poznatih ličnosti, koje bi svojom popularnošću mogle da utiču na korišćenje leka.
 
Jelena Mitrašinović, diplomirani farmaceut, ukazuje na činjenicu da je prodaja lekova preko interneta u Srbiji zakonom zabranjena.
 
"Moguće je reklamirati lekove putem interneta i to samo one čiji je režim izdavanja bez lekarskog recepta. Na taj način se reklamiraju lekovi za opštu javnost, ali samo ukoliko je Agencija za lekove odobrila sadržaj tog promotivnog materijala", kaže Mitrašinović.
 
Reklamiranje lekova koje nije odobrila Agencija treba prijaviti inspekciji Ministarstva zdravlja.
  • Rašo

    09.12.2021 14:39
    Svemocući
    Nemojte reagovati, ni tužilaštvo ni uvažene ličnosti, iako Vam blate obraz. Zašto bi kad ovako narod ostaje bez navca, koji ionako nema, i bez života.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.