Istraživanje: Devojčice od 15 godina često doživljavaju nasilje

Rezultati istraživanja "Prepoznaj nasilje, reci ne", koje su sprovela udruženja Mame su zakon i Putevi edukacije, pokazuju da devojke od 15 godina mnogo češće doživljavaju nasilje.
Istraživanje: Devojčice od 15 godina često doživljavaju nasilje
Foto: Pixabay

Često doživljavaju nasilje koje ima seksualnu konotaciju.

Nasilje među vršnjacima se ne događa samo na društvenim mrežama koje su otvorene i širokim masama dostupne, kao što su Tik Tok, Instagram, YouTube itd, već i u manjim zajednicama i grupama, kao što je na primer Viber ili What’s Up, gde su im korisnici svakako poznati, jer se često radi o drugarima iz razreda i uopšte vršnjacima.

Rezultati pokazuju da 74 odsto ispitanica, koje su u istraživanju izjavile da su doživele seksualno nasilje, nije prijavilo nikome to što su doživele, tek 11 odsto je reklo roditeljima i manje od tri odsto nadležnim institucijama.
 
Više od 90 odsto ispitanica odgovorilo je da bi želelo da se u školi više govori o ovom problemu.
 
Istraživanje je sprovedeno u junu, a anketirano je 970 devojčica i devojaka uzrasta od 13 do 19 godina, navodi se u saopštenju udruženja Mame su zakon.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.