Sindikat: Budžet vojske uzurpiran od strane trgovaca oružjem, stanje loše

Vojni sindikat Srbije saopštio je danas da je stanje u Vojsci Srbije daleko lošije od onoga koje se prikazuje u javnosti.
Sindikat: Budžet vojske uzurpiran od strane trgovaca oružjem, stanje loše
Foto: 021.rs

U proteklih pet godina oružane snage napustilo je oko 10.000 obučenih profesionalaca, a ti odlasci se nastavljaju.

"Jučerašnji sastanak predsednika Republike, sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, jasno je pokazao da se nastavlja trend urušavanja najvažnijeg vojnog resursa – ljudskog kadra, i da su sistem odbrane i njegova budžetska sredstva uzurpirani od strane trgovaca oružjem čijim interesima jedino služe", naveo je taj sindikat.
U saopštenju se dodaje da stanje po pitanju kadra, međuljudskih odnosa, morala, sistema vrednovanja rada i karijernog vođenja nikada nije bilo lošije.
 
"Pozdravljamo nabavku novih sredstava borbene tehnike, ali predsednik Republike, kao prvi čovek vojske mora da zna da ni sredstva kojima sada raspolažemo nema ko da opslužuje i održava i da je većina prikaza kojima prisustvuje lažna slika stanja u našoj vojsci", dodaje se.
 
Vojni sindikat je naveo da je stanje kadra Vojske Srbije alarmantno i više nego zabrinjavajuće, a ukoliko se hitno ne preduzmu određene mere na unapređenju uslova rada i odnosa komandovanja prema potčinjenima, Vojska Srbije ubrzo neće moći da odgovori svojoj ustavnoj obavezi, tačnije neće postojati.
 
"Pozivamo državni vrh da formira nezavisnu komisiju koja će objektivno preispitati operativnu i funkcionalnu sposobnost i realno sagledati celokupno stanje u našoj vojsci, kao i odgovornost kompletnog vojnog vrha za stanje u kome se danas nalazi sistem odbrane, a koji je daleko od onog koji se prezentuje srpskoj javnosti", naveo je jedini reprezentativni vojni sindikat.
  • Podoficir

    12.12.2021 21:55
    Ocigledno ima svakakvih budala. Vojska je odavno pukla sunovrat vojske je krenuo davno jos 2004.g. reorganizacijom. Ne moze da jedan obican potporucnik izadje iz skole i ima vecu platu od zastavnika sa 38 godina staza. Ponizavanje i unizavanje svih koji nisu oficiri. Poltronstvo i greske se skrivaju posebno ako su oficiri a neznaju sline sa obrusu, najvaznije je da imaju nekog u vrhu. Sve je politizovano. Sve je ovom vlascu unisteno. Pojedinci koii ovde pisu kako bivsa vlast hoce da pokupi plodove ove vlasti je covek koji ocigledno mentalno ne razume nista. Ova vlast je zaduzila drzavu do iznemoglosti kreditima za koje narod placa debelu kamatu i penale. Uzurpirala je sve, opljackala penzionere za milijardu evra. I ja znam da vodim drzavu i razbacujem se milionima od kredita ovog treba staviti da vraca kredite kada.ne bude mogao vise da ih uzima i zaduzuje narod. Prethodna vlast bila losa, ova je bolja kako lepo. Kod onih je cena goriva bila 120 kod ovih 180, ulje 75 sada 200, subvencije za privrednike srpske nacije ne vaze, drugima se daju milioni. Posle par godina pobegnu. Koliko smo dali Fiatu gde su te pare koje nam se vracaju NEMA IH, gde su pare drugih fabrika koje su zbrisale. Ocigledno su pojedini zaboravili da je ova vlast i isti ljudi direktno krivi jer su bili i na vlasti 1999 zbog kojih smo i bombardovani da ne zaboravimo da je ovaj dao svu nadleznosti siptarima na KiM a ovano javko laze. U svojoj istoriji Srbija nije imala lazova.
  • Vitez od čarapanije

    12.12.2021 21:22
    Na kraju će biti rado Srbin ide u vojnike dvoje ga vuku a dvoje tuku.A i koće ići u tu vojsku kada su u Srbiji ostali kilavi Radovani i partijski vojnici poslušnici sns (radikali)namerno napisano malim slovima...
  • Ns

    12.12.2021 16:08
    Ulaže se u naoružanje a vojska se osipa. Sada će da uvedu obavezan vojni rok da bi imali vojsku.
    Ulaže se u izgradnju bolnica a lekara nigde. Šta je tu alternativa?
    Država bez plana i programa, rasulo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.