NUNS: Tri godine od paljenja kuće Milanu Jovanoviću, još uvek bez presuda za sve odgovorne

Nezavisno udruženje novinara Srbije podseća da se navršava tri godine otkako je novinaru Milanu Jovanoviću spaljen dom.
NUNS: Tri godine od paljenja kuće Milanu Jovanoviću, još uvek bez presuda za sve odgovorne
Foto: 021.rs

NUNS izražava duboko žaljenje i zabrinutost što još uvek nisu pravosnažno osuđeni svi koji su učestvovali u tom zločinu prema novinaru portala "Žig Info" i njegovoj porodici.

Dragoljub Simonović, istaknuti član Srpske napredne stranke, nekadašnji direktor Železnice Srbije i u trenutku počinjenog krivičnog dela, predsednik opštine Grocka, i još trojica okrivljenih – Vladimir Mihailović, Aleksandar Marinković i Igor Novaković, prvostepeno su osuđeni na ukupno 16 i po godina zatvora, jer je utvrđeno da su 12. decembra 2018. učestovovali u paljenju Jovanovićeve kuće. Postupak protiv Igora Novakovića je izdvojen u januaru ove godine zbog nepojavljivanja njegovog advokata na sudu i to neposredno pred izricanje presude preostaloj trojici okrivljenih, te je on osuđen 19. novembra, dok se za Marinkovićem i dalje traga.

Naše udruženje izražava strah za bezbednost novinara Milana Jovanovića, kome je oduzeta policijska zaštita početkom avgusta, i sada je otvorena meta zbog svojih ranijih, a i aktuelnih tekstova na portalu "Žig Info". On je ostao da živi u svom mestu i radi posao časno i pošteno kao i ranije, boreći se za istinu u veoma opasnom okruženju, jer osnovano sumnjamo da su neki od posredno ili neposredno upletenih u napad na kuću Jovanovićevih ostali nevidljivi za istragu i sudski proces.
 
Tome svedoči i činjenica da je prošlo više od tri godine od divljačkog napada na urednika "Žig Infa" Željka Matorčevića, kada je zadobio teške telesne povrede, a da napadač nikada nije otkriven i osuđen, iako ga je Matorčević prepoznao na policijskim fotografijama.
 
NUNS zato poziva predstavnike vlasti i insititucije da pruže nedvosmislenu zaštitu Milanu Jovanoviću i redakciji portala iz Grocke, a naše udruženje i partnerske organizacije i dalje će pružati podršku i pomoć kolegema iz Grocke da rade svoj novinarski posao u interesu javnosti.
  • Liman NS

    12.12.2021 16:47
    zrtve kartela
    Ako ne budemo pravili proteste za prestanak maltretiranja uzbunjivaca i za sve zrtve kartela, oni ce smatrati da to mogu ciniti narodu. Zato mafija svoje ne kaznjava. Zato sad progone crnog. Kartel nece stati. Kartel mora biti zaustavljen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.