Zastoj u snabdevanju ugljem zbog eksplozije u Kolubari

Postrojenje za sušenje uglja, takozvana "Sušara", u preduzeću "Kolubara - prerada" u Vreocima, zbog eksplozije u nedelju uveče neće biti u stanju da obezbeđuje ugalj za široku potrošnju.
Zastoj u snabdevanju ugljem zbog eksplozije u Kolubari
Foto: Pixabay
"Došlo je do velike eksplozije zbog u ovom trenutku neutvrđenih razloga. Sasvim je sigurno da je reč o nečijem propustu. To je veoma bitan pogon u sistemu preduzeća, oprema je u dobrom stanju i ne može se reći da je u pitanju kvar usled 'više sile'", rekao je izvor lista "Danas" iz Elektroprivrede Srbije.
"Tu se radi pod visokim pritiskom, baš zbog toga postoje i izduvni ventili kao zaštita od eksplozije, tako da se opravdano može postaviti pitanje kako je moguće da je do nje uopšte došlo i pored predviđenog zaštitnog mehanizma", dodaje izvor lista.
Sagovornik "Danasa" ističe da je došlo do pucanja varova na autoklavi u kojoj se ugalj suši pod parom, pri visokom pritisku.
 
Kako dalje kaže, u tom postrojenju se suši ugalj za široku potrošnju. Materijalna šteta pričinjena eksplozijom je velika. Posledice će morati da se saniraju što znači da će u narednom periodu dok to ne bude učinjeno biti u zastoju snabdevanje potrošača ugljem.
 
"Ili ga neće biti uopšte, ili će u najboljem slučaju 'Sušara' raditi smanjenim kapacitetom. Remont autoklave je rađen nedavno, pa to izaziva sumnju da taj proces za šta je angažovana jedna privatna firma nije urađen na adekvatan način", navodi sagovornik lista "Danas".
 
Prema njegovim rečima, među zaposlenima se pretpostavlja da je u tom pogonu sušen i ugalj sa kopova predviđen za proizvodnju električne energije i da je to izazvalo preopterećenje i dovelo do eksplozije.
 
U "Sušari" su se pripremale velike količine uglja za prodaju trgovcima na veliko. Cilj je bio da im se isporuče što veće količine uglja za ogrev pa je i to uzrokovalo veće opterećenje pogona, što takođe može da bude razlog havarije, dodaje izvor.
  • Zebra

    21.12.2021 21:44
    Pa dokle više sekirate čoveka? Nemojte da ON krene da kopa ugalj. Ima zlato da nađe. Nije on krov sto u SNS nema jednog čoveka koji zna šta radi. Ni jedan ministar se nikada nije bavio poslom u kom je ministar. Sem možda Vulina, on je šio uniforme…
  • Dragec

    21.12.2021 14:58
    Sreća
    Sreća naša što imamo ovakvog preCednika, inače bi naj..bali.
    Ovako necemo imati samo struje i grejanja!
  • Podbarac

    21.12.2021 13:28
    čulo se u kafani...
    Elem, jedan "upućen" komša, malo popio - oslobodio se, pa će:
    "Šta je čudno? Sve ja manje energenata, pa će narod da se greje na uvoznu struju... A ko prodaje i uvozi struju i po kojoj ceni?"

    Svi se pogledali - čovek inače ćuti, konzumira ljutu u tišini i ponekad samo "he, he, he..."... Al' sad kao da nešto zna?

    Tolko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.