DRI u Ministarstvu zaštite životne sredine: Subvencije za plate, konkursi na osnovu nevažećeg zakona

Državna revizorska institucija proveravala je poslovanje Ministarstva zaštite životne sredine i Zelenog fonda Republike Srbije, a otkrivene su brojne nepravilnosti.
DRI u Ministarstvu zaštite životne sredine: Subvencije za plate, konkursi na osnovu nevažećeg zakona
Foto: 021.rs

Nepravilnosti je bilo u javnim nabavkama, subvencijama i konkursima.

DRI je objavio "Izveštaj o reviziji pravilnosti poslovanja Ministarstva zaštite životne sredine koji se odnosi na jave nabavke za 2019. i 2020. godinu i subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama za 2020. godinu" i "Izveštaj o reviziji pravilnosti poslovanja Ministarstva zaštite životne sredine - Zeleni fond Republike Srbije koji se odnosi na subvencije privatnim preduzećima za 2019. i 2020. godinu i dotacije nevladinim organizacijama za 2020. godinu".

Tenderi vredni 350 miliona
 
Prilikom revizije utvrđeno je da je Ministarstvo zaštite životne sredine u 2019. i 2020. godini izvršilo nabavku dobara i usluga u vrednosti od 349,232 miliona dinara, a da su u njima pronađene nepravilnosti.
 
Neki od tendera u kojima su uočeni problemi su nabavka usluge izmeštanja i zbrinjavanja opasnog otpada koja nije pripremljena tako da se iz nje mogu odrediti lokacije na kojima se otpad nalazi, kao i ograničavanje konkurencije prilikom potrage za organizatorom događaja za potrebe Ministarstva.
 
Takođe, pojedini ugovori nisu zaključeni u skladu sa zahtevom, tražene su garancije koje su ispod zakonskog minimuma, a preuzimane su obaveze u visini procenjene vrednosti, a ne u vrednosti ponude izabranog ponuđača, koja je niža od procenjene cene. 
 
Finansiranje plata, doprinosa i putovanja subvencijama
 
Kao problematično, revizori ocenjuju i način finansiranja Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije i Zavoda za zaštitu prirode, kojima je, iako su direktni budžetski korisnici, novac isplaćivan u vidu subvencija.
 
Takođe, sredstva koja su kao subvencije upućena ovim institucijama, trošena su za putovanja, plate, doprinose i ostale rashode koji nastaju prilikom redovnog poslovanja.
 
"Ministarstvo zaštite životne sredine je nepravilno obezbeđivalo sredstva za redovno poslovanje Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije i Zavoda za zaštitu prirode Srbije putem subvencija javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama u ukupnom iznosu od 313 miliona dinara. Kako se navodi u obrazloženju revizora, Ministarstvo je za Direktorat predvidelo za 2020. godinu 165 miliona dinara, iako je on već korisnik budžeta, a ne nefinansijsko preduzeća/organizacija. Zavodu za zaštitu prirode Ministarstvo je namenilo 148 miliona dinara", piše u Izveštaju. 
 
Dodela sredstava na osnovu pogrešnog zakona
 
Za Zeleni fond Republike Srbije u 2019. godini opredeljeno je 3.641.960.000 dinara, a utrošeno je 3.492.361.904 dinara.
 
U budžetskoj 2020. godini, sredstva za finansiranje aktivnosti Zelenog fonda Republike Srbije obezbeđena su u ukupnom iznosu od 3.011.744.000 dinara i po tom osnovu izvršeni su rashodi u ukupnom iznosu od 2.916.943.289 dinara.
 
Revizori su utvrdili da je na nekoliko konkursa dodela podsticajnih sredstava operaterima za recikliranje ili uklanjanje otpada vršena na osnovu zakona koji je prestao da važi još 2012. godine.
 
Takođe, Ministarstvo je u postupku revizije poricalo da poseduje dokumenta o eventualnim odlukama Komisije državne pomoći u vezi sa dodelom sredstava Zelenom fondu Srbije, a nisu prezentovana ni dokumenta u vezi sa prijavom državne pomoći na ime subvencija za reciklažu i tretman otpada, kao ni rešenje Komisije o usklađenosti sa pravilima za dodelu državne pomoći.
 
Revizori su primetili da je, iako je u budžetu za 2020. godinu planirano 120.000.000 dinara za subvencionisanje kupovine ekoloških vozila, za ovu svrhu utrošeno samo 30.364.975 dinara, što predstavalja 25,3 odsto od ukupno planiranih sredstava. 
 
Ovo su iz Ministarstva pravdali zastojem u dodeli podsticaja zbog pandemije koronavirusa, usled koje je došlo i do kašnjenja sa početkom realizacije dodele i isplate sredstava. 
  • Salamander

    24.12.2021 11:34
    i SNS uhlebljivači
    i uhlebljeni, lepo da vrate sve pare !

    Ni botovima sendviče ne oprostiti!


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.