Isplata akontacija za restituciju počinje 31. marta, "građani da budu realni"

Građanima koji su dobili pravosnažno rešenje Agencije za restituciju 31. marta sledeće godine počinje isplata akontacija za 2022. godinu, i u tu svrhu je već obezbeđeno osam miliona evra.
Isplata akontacija za restituciju počinje 31. marta, "građani da budu realni"
Foto: 021.rs
To je rekao direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.
On je za Tanjug rekao da će isplata obveznica početi od 2023. godine i da će se one isplaćivati na period od pet, 10 i 12 godina.
"Procenu imovine vrši Poreska uprava i te cifre su apsolutno realne i odgovarajuće. Oni to rade izuzetno kvalitetno i efikasno, osim retkih izuzetaka, a građani će dobiti 15 odsto od procenjene vrednosti oduzete imovine", istakao je direktor Agencije za restituciju.
 
Što se tiče vraćanja imovine u naturi, Sekulić kaže da je taj posao u završnoj fazi.
 
"Vratili smo 560.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora, preko 82.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i preko 500 hektara, tako da u narednih par godina očekujemo da se vraćanje imovine u naturi završi, sa izuzetkom poljoprivrednog zemljišta koje će trajati nešto duže", rekao je Sekulić.
 
Na pitanje da prokomentariše to što je visina obeštećenja po predmetu ograničena na 500.000 evra, kao i da neki odbijaju da prihvate taj iznos kao nadoknadu, Sekulić ističe da kada je restitucija u pitanju građani moraju da budu realni.
 
"Restitucija nije obavezna. Ne postoji nijedan evropski i svetski dokument koji neku državu primorava da uradi restituciju. U skladu sa tim, svaka država radi onako kako smatra da treba, naravno u skladu sa realnim mogućnostima. Tako se i radi", kaže Sekulić i dodaje da neke države, poput Poljske, nikada nisu realizovale restituciju.
 
"Srbija ima najširi obim vraćanja, koliko je moguće vratiti", ocenio je Sekulić.
 
Na pitanje šta će biti sa zemljištem na kome su izgrađeni objekti posle predatog zahteva za restituciju, Sekulić kaže da Agencija priznaje stanje na dan 5. 10. 2011. godine bez obzira da li je onaj ko je gradio imao ili nije imao dozvolu za to.
  • Fico

    24.11.2022 07:46
    Srbija je veliki poligon za pljacku
  • Mila

    11.03.2022 16:23
    Dedovinu i ova vlast uzela 50%
    A preostalu polovinu isplacune 15%. Na nas 5. Pa da dobijemo po 300 evra mi dobili resenje na42 evra. I one DA SE zeljko. Usli on I vladari prebacili u vlasnistvo. UVEK isto
  • Dragana

    07.02.2022 22:57
    Restitucija
    Mom pradedi uzeli kafanu stalu lednik i jos nekoliko zgrada vocnjak.
    Procenili na bednih 66000 evra.Posto ima jos dvavlasnika ja sam dobila 2/3 oni po 1/8 to mu dode polovina .Tako da je to ukopno meni 23000e a njima po 3200e a ostalo uzela drzava.
    Sad kad doneli koficijent od 23000e dobila 3200e.
    Sad u martu 320 u dinarskoj protivrednosti a ostalo obaveznice.
    Tako da mi je uzela drzava vise od polovine procenjene imovine.
    Sramota .Pisala presedniku odgovorio mi neki sekretar da oni nisu odgovorni i prosledio moja dokumenta u agenciju za restituciju ili zavrsilo u korpi sigurno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija