Tiodorović: Struka saglasna da su potrebne oštrije mere

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je struka saglasna da su u Srbiji potrebne restriktivnije protivpandemijske mere, ističući meru celodnevnih kovid propusnica.
Tiodorović je za RTS rekao da u ekonomskom i političkom smislu nije ispravno primenjivati restriktivne mere samo prema ugostiteljskim objektima, za koje je trenutno potrebna kovid propusnica nakon 20 sati.
Prema njegovim rečima, nova varijanta korona virusa blaža je od delta soja, ali kako je dodao, omikron može izazvati komplikacije kod osoba sa slabim imunitetom i hroničnim bolestima.
"Možemo očekivati da će biti problem za kliničare zbog diferenciranja dijagnoze, jer može imati temperaturu ali i ne, može da liči na prehladu. Imaćemo veliki broj zaraženih, kao u Britaniji i SAD, gde dominira u tri četrvrtine broja novozaraženih. U kratkom periodu ćemo imati veliki udar na bolnice", rekao je on.
 
Tiodorović je ocenio da je 2021. godina bila teška i da je od kovida19 umrlo mnogo ljudi, ali da je pozitivno što je u staračkim domovima bila povoljnija situacija nego 2020, jer je vakcinacija bila oko 90 odsto.
 
"U kratkom periodu smo napravili tri kovid bolnice koje su dale svoj efekat. Počeli smo sa vakcinacijom među prvima u svetu, a onda smo ispustili dah. Da smo dostigli obuhvat na 80 odsto tokom leta, bila bi mnogo mirnija situacija", rekao je Tiodorović.
  • Milan

    27.12.2021 01:00
    Zatvaranje je samo odlaganje infekcije nije rešenje dakle svi koji se zatvaraju neće tako usporiti infekciju nego će je odložiti na neko vreme i posle kada se otvore buknu će im epidemija.

    Austrija ima približno broj stanovnika kao i Srbija,imaju 72% poptuno vakcinisanog stanovištva i imaju 2700 pozitivnih i 30 umrlih i imaju 40% vakcinisanog stanovištva sa 3 dozom što je sve to sasvim dovoljno da imaju 400 pozitivnih i do 10 umrlih a takvu situaciju nemaju.


    Neke zemlje su zatvorone mesecima pa i dalje imaju 10.000 pozitivnih.

  • ///

    26.12.2021 11:59
    Opet ovaj o zatvaranjima kao jedinoj metodi protiv virusa. Samo dve nedelje prešlo u dve godine. I opet zatvaranje?
  • Gavril

    26.12.2021 11:30
    Krizni štab menja ime u kovid influenser.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.