Film "Quo vadis, Aida" premijerno prikazan u Novom Pazaru

Premijerno prikazivanje ovogodišnjeg najboljeg evropskog filma "Kuda ideš, Aida" (Quo vadis, Aida) rediteljke Jasmile Žbanić večeras je u dva termina organizovano u Kulturnom centru u Novom Pazaru.
To je ujedno bilo i njegovo prvo prikazivanje u Srbiji, a osim velikog broja građana, premijeri su prisustvovale i predstavnice udruženja "Majke Srebrenice".

Zbog pogibije četvorice mladića iz Novog Pazara u saobraćajnoj nesreći u nedelju i jučerašnjeg Dana žalosti, izostala je najavljena svečanost, a rediteljka i neki od glumaca publici su se obratili putem video linka.

Rediteljka Jasmila Žbanić rekla je da je ovaj film posvećen ženama i majkama Srebrenice i njihovim sinovima, muževima, braći - muškarcima koji su ubijeni.
 
"Ubijeno je njih 8.372, zbog svog imena. Danas u atmosferi u kojoj fašizam sve više jača, dužnost nam je govoriti o genocidu, da se nikome nikada ne bi ponovio", rekla je Žbanić.
 
Fazila Efendić iz udruženja "Majke Srebrenice" zahvalila je na pozivu da prisustvuje premijeri filma u Novom Pazaru.
 
Direktor Kulturnog centra Husein Memić rekao je da projekcije filma imaju i humanitarni karakter i da će sva sredstva od prodatih ulaznica biti donirana udruženju "Majke Srebrenice".
 
"Samo ove večeras, tri prisutne žene, izgubile su ukupno 11 članova porodice. Postoji li onda razlog da ovaj film ne bude emitovan širom sveta, genecid mora biti prikazan svuda, jer se on desio", rekao je Memić.
 
Ovaj film govori o genocidu u Srebrenici, a nagrađen je sa tri evropska Oskara - za najbolji film u 2021. godini, Jasmila Žbanić dobila je nagradu za najbolju režiju, a novosadska glumica Jasna Đuričić, koja igra glavnu ulogu, proglašena je najboljom glumicom.
 
U Kulturnom centru u Novom Pazaru najavljeno je da će film na repertoaru biti i narednih dana, sve dok bude interesovanja publike.
  • demilitarizovanazona

    01.01.2022 21:11
    Objavite
    Film bi bio bolji da je na pocetku bila napisana samo jedna recenica "Snage bosanskih Muslimana stacionirane unutar zasticene DEMILITARIZOVANE zone, izvrsile su preko stotinu napada na srpska sela u okolini i ubile na hiljade srpskih civila". Ovako je falsifikovanje istorije i igranje na kartu viktimizacije jedne skupine ljudi. Pa procitajte samo komentare bosanskih muslimana na njihovim portalima koji se raduju jer ce nakon ovog filma biti ukunita RS. Svima je jasno da se radi o propagandno- politickom filmu.
    Btw,u filmu se indirektno optuzuje Srbija jer je snadbdevala oruzjem vojsku RS i proglasena je krivom jer je znala sta ce da se desi i nista nije uradila da to spreci. To je i deo zvanicne presude. Na desetine strucnjaka iz oblasti internacionalnog prava (koji nemaju veze sa Srbijom i Jugoslavijom) se ne slaze sa klasifikacijom ovog zlocina.
  • NS

    31.12.2021 14:40
    Ns
    Za ovaj zlocin su kaznjeni svi maksimalnom kaznom, Srbija ih je isporucila Hagu. Citav narod je proglasen genocindnim od strane Tonyja Blera i slicnih koji su uprkos protivljenju UN bombardovali R.Srpsku 95 a potom posle desavanja na Kosovu i tadasnju Srbiju i Crnu Goru. Do dan danas nijedan zlocin nad srpskim stanovnistvom u BIH nije procesuiran i kaznjen, a ima ih mnogo. Nije fasizam ako insistirate na pravdi za sve zrtve. Fasizam je kada zlocincima ili zrtvama pripisujete nacionalnost. Zrtva i zlocinac nemaju nacionalnost, a insistiranje na tome je fasizam u pamucnim rukavicama,sto i ovaj film dokazuje .
  • .

    29.12.2021 15:03
    U XXI veku mesta nepodobnim temama i cenzuri ne sme biti.
    A naročito se ne sme cenzurisati i zabranjivati istina (koja boli).

    Jedino mi kod patriJota nije jasno da li oni zaista negiraju Srebrenicu ili zapravo žale što nije pobijeno duplo više muškaraca i dečaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija